Oblicz pole trapezu.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Oblicz pole trapezu.

Post autor: pawlo392 »

Wiedząc, że kąty ostre trapezu mają miary \(\displaystyle{ 60^{\circ} i 45^{\circ}}\) oraz różnica kwadratów długości podstaw jest równa \(\displaystyle{ 100}\), oblicz pole trapezu.

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/3UDO/


Na razie zatrzymałem się na :
\(\displaystyle{ (b-a)(b+a)=100}\)
\(\displaystyle{ h=x}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{3}y}\)
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Oblicz pole trapezu.

Post autor: macik1423 »

Wyznacz z \(\displaystyle{ (b-a)(b+a)=100}\), \(\displaystyle{ b+a=...}\), potem spróbuj wyrazić b za pomocą \(\displaystyle{ h}\) i \(\displaystyle{ a}\), z tego równania wyznacz \(\displaystyle{ b-a}\).
ODPOWIEDZ