pole równoległoboku
pole równoległoboku
Dzielisz na dwa trójkąty krótszą przekątną i pole jest \(\displaystyle{ S=2\cdot\frac{1}{2}xy\sin\alpha=xy\sin\alpha}\).
Ewentualnie prosto ze wzoru na pole równoległoboku \(\displaystyle{ S=xh}\):
z definicji sinusa \(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{h}{y} \Leftrightarrow h=y\sin\alpha}\)
więc \(\displaystyle{ S=xy\sin\alpha}\)
Ewentualnie prosto ze wzoru na pole równoległoboku \(\displaystyle{ S=xh}\):
z definicji sinusa \(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{h}{y} \Leftrightarrow h=y\sin\alpha}\)
więc \(\displaystyle{ S=xy\sin\alpha}\)
pole równoległoboku
Kąt musisz mieć dany, bo w zależności od tego kąta z tych samych boków można stworzyć równoległoboki o różnych polach.