Trzy boki trapezu mają długość 2.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
sirParker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 24 kwie 2016, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Trzy boki trapezu mają długość 2.

Post autor: sirParker »

Witam wszystkich
Czy ktoś mógłby pomóc mi z tym zadaniem?


Trzy boki trapezu mają długość 2. Przekątne trapezu tworzą z podstawami kąty 22,5. Oblicz długość czwartego boku.
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Trzy boki trapezu mają długość 2.

Post autor: dec1 »

Użyj twierdzenia cosinusów
sirParker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 24 kwie 2016, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Trzy boki trapezu mają długość 2.

Post autor: sirParker »

Właśnie tylko nie wiem jak. Mam z tym zadaniem ogromny problem bo siedzę nad nim już godzine i wciąż nie mogę dojść do rozwiązania
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Trzy boki trapezu mają długość 2.

Post autor: dec1 »

Z treści zadania wiemy, że trapez jest równoramienny i że szukamy dłuższej podstawy. Oznacz sobie dwa odcinki, które powstają przez przecięcie się przekątnych i użyj tw. cosinusów aby je obliczyć.
sirParker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 24 kwie 2016, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Trzy boki trapezu mają długość 2.

Post autor: sirParker »

A czy mógłbyś mi z tym pomóc? Bo trochę nie wiem jak za to się zabrać a co więcej użyc tego twierdzenia
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Trzy boki trapezu mają długość 2.

Post autor: dec1 »

\(\displaystyle{ 2^2=2x^2-2x^2\cos 135^{\circ}}\)

\(\displaystyle{ 2^2=x^2+y^2-2xy\cos 45^{\circ}}\)

No i oblicz \(\displaystyle{ x}\), potem \(\displaystyle{ y}\), a potem znając \(\displaystyle{ y}\) długość dłuższej podstawy.
sirParker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 24 kwie 2016, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Trzy boki trapezu mają długość 2.

Post autor: sirParker »

czy x wyszedł 2- \(\displaystyle{ \sqrt[4]{8}}\)
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Trzy boki trapezu mają długość 2.

Post autor: dec1 »

Nie.

Pokaż jak to liczysz
sirParker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 24 kwie 2016, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Trzy boki trapezu mają długość 2.

Post autor: sirParker »

Ciągle tak mi wychodzi.Możesz mi przesłać jak Ty to liczysz?Bo mam problem z wpisywaniem
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Trzy boki trapezu mają długość 2.

Post autor: dec1 »

\(\displaystyle{ \cos 135^{\circ}=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{2}x^2+2x^2=4}\)
\(\displaystyle{ (2+\sqrt{2})x^2=4}\)
\(\displaystyle{ x^2=\frac{4}{2+\sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{2}{\sqrt{2+\sqrt{2}}}}\)

to teraz wylicz \(\displaystyle{ y}\)
sirParker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 24 kwie 2016, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Trzy boki trapezu mają długość 2.

Post autor: sirParker »

Czy mógłbym Cię prosić o wyliczenie też y? Jeśli to nie jest problem
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Trzy boki trapezu mają długość 2.

Post autor: dec1 »

No ale całego zadania nie będę za Ciebie robił przecież. Pokaż jak liczysz.

Właściwie wystarczy obliczenie \(\displaystyle{ y^2}\).-- 24 kwi 2016, o 12:48 --Chociaż to jest trochę trudniejsze rzeczywiście. Przyda się taka równość:
\(\displaystyle{ y^2-2\sqrt{\frac{2}{2+\sqrt{2}}}y+\frac{2}{2+\sqrt{2}}=\left(y-\sqrt{\frac{2}{2+\sqrt{2}}} \right)^2}\)
sirParker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 24 kwie 2016, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Trzy boki trapezu mają długość 2.

Post autor: sirParker »

Rozwiązuje,rozwiązuje i nic mi nie wychodzi. Nawet nie potrafię Tobie tego pokazać bo takie głupoty mi wychodzą
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Trzy boki trapezu mają długość 2.

Post autor: dec1 »

Mamy \(\displaystyle{ \frac{4}{2+\sqrt{2}}+y^2-2y\sqrt{\frac{2}{2+\sqrt{2}}}=4}\)

Teraz odejmij dwustronnie \(\displaystyle{ \frac{2}{2+\sqrt{2}}}\) i zastosuj ten wzór co podałem. Następnie pierwiastkujesz i masz \(\displaystyle{ y}\). Następnie oblicz \(\displaystyle{ y^2}\), gdyż potrzebujesz tej wartości by obliczyć już tę drugą podstawę.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trzy boki trapezu mają długość 2.

Post autor: piasek101 »

Co Wy robicie ?

Przecież znamy kąty trapezu - ostry to 45 i po zadaniu.
ODPOWIEDZ