czworokąt wpisany w półkole

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

czworokąt wpisany w półkole

Post autor: wielkireturner »

Proszę o rozwiązanie elementarne, bez biegunowych
W półkole o średnicy \(\displaystyle{ KL}\) wpisano czworokąt \(\displaystyle{ KLMN}\). Boki \(\displaystyle{ KN}\) i \(\displaystyle{ LM}\) przedłużono do przecięcia się w punkcie \(\displaystyle{ P}\). Wykaż, że prosta \(\displaystyle{ PQ}\), gdzie \(\displaystyle{ Q}\) jest punktem przecięcia przekątnych czworokąta \(\displaystyle{ KLMN}\), jest prostopadła do boku \(\displaystyle{ KL}\) tego czworokąta.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

czworokąt wpisany w półkole

Post autor: bakala12 »

Zastanawiałeś się nad tym w ogóle? Bo to wystarczy narysować i rozwiązanie jest jednolinijkowe. Spróbuj popatrzeć samemu.
W razie problemów wskazówki i rozwiązanie.
hint1:    
hint2:    
rozwiązanie:    
Awatar użytkownika
karolex123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 751
Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: somewhere
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 127 razy

czworokąt wpisany w półkole

Post autor: karolex123 »

Można też tak: oczywiście \(\displaystyle{ |\angle KML|=|\angle LNK|=90 ^{\circ}}\). Nietrudno już dostrzec, że na czworokątach \(\displaystyle{ KLMN}\) oraz \(\displaystyle{ MPNQ}\) można opisać okrąg. Stąd od razu \(\displaystyle{ |\angle LKM|=|\angle LNM|=|\angle QPM|}\), ponadto \(\displaystyle{ |\angle KLP|=90 ^{\circ} -|\angle LKM|}\), co kończy dowód.
ODPOWIEDZ