Geomatria-proste a jednak nie do końca

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
michalpro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 kwie 2016, o 01:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawiercie

Geomatria-proste a jednak nie do końca

Post autor: michalpro »

Należy obliczyć pole figury niezacienionej. Nie potrafię rozwiązać tego bez szkody dla ogólności zadania. Jakieś pomysły i podpowiedzi? Z góry dziękuję
AU
AU
mwusy9.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 61 razy
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Geomatria-proste a jednak nie do końca

Post autor: kropka+ »

Wylicz długość podstawy trójkąta.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Geomatria-proste a jednak nie do końca

Post autor: a4karo »

A czy możesz wyjaśnić co znaczy "bez szkody dla ogólności zadania"?
michalpro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 kwie 2016, o 01:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawiercie

Geomatria-proste a jednak nie do końca

Post autor: michalpro »

Bez domyślania się długości pewnych odcinków, ogólnie bez domysłów czyste obliczenia.-- 12 kwi 2016, o 23:50 --Właśnie, jak obliczyć podstawę tego trójkąta?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Geomatria-proste a jednak nie do końca

Post autor: kropka+ »

Żeby można było wyliczyć długość podstawy \(\displaystyle{ a}\) trójkąta, to trzeba przyjąć, że ten dolny odcinek pod podstawą też ma długość \(\displaystyle{ 4}\). Jeśli nie, to mamy

\(\displaystyle{ 4+a+x=14 \Rightarrow a=10-x}\)

Wtedy pole trójkąta a co za tym idzie, pole zacienionego obszaru będzie funkcją iksa.
michalpro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 kwie 2016, o 01:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawiercie

Geomatria-proste a jednak nie do końca

Post autor: michalpro »

Dziękuję za odpowiedź, to właśnie chciałem wiedzieć.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Geomatria-proste a jednak nie do końca

Post autor: kruszewski »

Taki sposób wymiarowania charakterystyczny dla figur ( i brył) mających oś symetrii, choć niezbyt poprawny "podaje w domyśle", że podstawa zacienionego trójkąta ma miarę \(\displaystyle{ a=14-2 \cdot4= 6}\)
ODPOWIEDZ