Pola figur w kole

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 40 razy

Pola figur w kole

Post autor: Larsonik »

W kole o środku \(\displaystyle{ O}\) i promieniu \(\displaystyle{ 4}\) poprowadzono cięciwę \(\displaystyle{ AB}\). Oblicz pola figur, na które cięciwa podzieliła koło, jeśli pole \(\displaystyle{ \Delta AOB}\) jest równe \(\displaystyle{ 4 \sqrt{2}}\).

Zadanie wydaje się banalne. Mamy trójkąt równoramienny, obliczam \(\displaystyle{ \sin \alpha}\), który wynosi \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}}\). W tym momencie jestem w kropce, bo nie wiem, który z możliwych kątów rozpatrywać. Oczywisty warunek, że \(\displaystyle{ \alpha < 180^{o}}\), lecz nie potrafię znaleźć kolejnego.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Pola figur w kole

Post autor: a4karo »

Wydaje sie więc, ze zadanie ma dwa rozwiązania
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 40 razy

Pola figur w kole

Post autor: Larsonik »

W odpowiedziach podana jest tylko jedna, z której wynika, że autorzy w obliczeniach przyjęli tylko \(\displaystyle{ \alpha = 45^{o}}\) za poprawne. Stąd moje wątpliwości.
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Pola figur w kole

Post autor: dec1 »

\(\displaystyle{ \alpha=135^{\circ}}\) też jest dobrze. Błąd w książce.
ODPOWIEDZ