Wyznaczanie długości wysokości opuszczonej na przeciwprost.
Wyznaczanie długości wysokości opuszczonej na przeciwprost.
Polecenie: Dany jest trójkąt prostokątny, w którym obwód wynosi 40, a długośc przeciwprostokątnej 17. Wyznaczyć długości wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną.
Najpierw zrobiłem układ równań z pitagorasem i obwodem. Wychodzi \(\displaystyle{ b=8 \vee b=15}\)
Czyli ponownie liczę pitagoresem (biorąc mały trójkąt z wysokością i połową przeciwprostokątnej):
\(\displaystyle{ (8,5)^{2} + 8^{2} = h^{2}}\)
lub
\(\displaystyle{ (8,5)^{2} + 15^{2} = h^{2}}\)
Z czego wychodzą ułamki nie do spierwiastkowania. Czy wyniki \(\displaystyle{ \sqrt{136,25} \vee \sqrt{297,25}}\) są poprawne?
Najpierw zrobiłem układ równań z pitagorasem i obwodem. Wychodzi \(\displaystyle{ b=8 \vee b=15}\)
Czyli ponownie liczę pitagoresem (biorąc mały trójkąt z wysokością i połową przeciwprostokątnej):
\(\displaystyle{ (8,5)^{2} + 8^{2} = h^{2}}\)
lub
\(\displaystyle{ (8,5)^{2} + 15^{2} = h^{2}}\)
Z czego wychodzą ułamki nie do spierwiastkowania. Czy wyniki \(\displaystyle{ \sqrt{136,25} \vee \sqrt{297,25}}\) są poprawne?
Wyznaczanie długości wysokości opuszczonej na przeciwprost.
Wyniki nie są poprawne. \(\displaystyle{ h_c=\frac{ab}{c}}\)
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Wyznaczanie długości wysokości opuszczonej na przeciwprost.
Ogólnie to zrobiłeś błąd na samym początku bo ta wysokość nie dzieli przeciwprostokątnej na pół(narysuj sobie).vergil pisze: Czyli ponownie liczę pitagoresem (biorąc mały trójkąt z wysokością i połową przeciwprostokątnej):
\(\displaystyle{ (8,5)^{2} + 8^{2} = h^{2}}\)
lub
\(\displaystyle{ (8,5)^{2} + 15^{2} = h^{2}}\)
Z czego wychodzą ułamki nie do spierwiastkowania. Czy wyniki \(\displaystyle{ \sqrt{136,25} \vee \sqrt{297,25}}\) są poprawne?
Wyznaczanie długości wysokości opuszczonej na przeciwprost.
Tak faktycznie może być. W takim razie należy wysokość policzyć ze wzoru zaproponowanego powyżej? Przy wartościach \(\displaystyle{ a=\frac{8}{15}}\) i \(\displaystyle{ b=\frac{8}{15}}\)?kmarciniak1 pisze:Ogólnie to zrobiłeś błąd na samym początku bo ta wysokość nie dzieli przeciwprostokątnej na pół(narysuj sobie).vergil pisze: Czyli ponownie liczę pitagoresem (biorąc mały trójkąt z wysokością i połową przeciwprostokątnej):
\(\displaystyle{ (8,5)^{2} + 8^{2} = h^{2}}\)
lub
\(\displaystyle{ (8,5)^{2} + 15^{2} = h^{2}}\)
Z czego wychodzą ułamki nie do spierwiastkowania. Czy wyniki \(\displaystyle{ \sqrt{136,25} \vee \sqrt{297,25}}\) są poprawne?
Ostatnio zmieniony 28 mar 2016, o 21:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Wyznaczanie długości wysokości opuszczonej na przeciwprost.
Tak z wzoru który podał dec1,
A wiesz z czego wynika ten wzór?
A wiesz z czego wynika ten wzór?
Wyznaczanie długości wysokości opuszczonej na przeciwprost.
Zastanawiałem się nad tym, ale nie znalazłem takiego wzoru. Więc jakby ktoś mógł ten wzór wyprowadzić.kmarciniak1 pisze:Tak z wzoru który podał dec1,
A wiesz z czego wynika ten wzór?
Wyznaczanie długości wysokości opuszczonej na przeciwprost.
Wynika to ze wzorów na pole trójkąta: \(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}ab\sin\gamma=\frac{1}{2}ih_i}\) dla \(\displaystyle{ i}\) będących bokami trójkąta (\(\displaystyle{ h_i}\) to wysokość opadająca na bok \(\displaystyle{ i}\)).
Dla \(\displaystyle{ i=c}\) oraz \(\displaystyle{ \gamma=90^{\circ}}\) równanie wygląda tak: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab\sin 90^{\circ}=\frac{1}{2}ch_c}\). Sinus z \(\displaystyle{ 90^{\circ}}\) to jeden, więc po pomnożeniu przez \(\displaystyle{ 2}\) i podzieleniu przez \(\displaystyle{ c}\) otrzymujemy:
\(\displaystyle{ h_c=\frac{ab}{c}}\)
Edit: albo po prostu zauważyć, że \(\displaystyle{ \frac{ch_c}{2}=\frac{ah_a}{2}}\) i w trójkącie prostokątnym \(\displaystyle{ h_a=b}\).
Dla \(\displaystyle{ i=c}\) oraz \(\displaystyle{ \gamma=90^{\circ}}\) równanie wygląda tak: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab\sin 90^{\circ}=\frac{1}{2}ch_c}\). Sinus z \(\displaystyle{ 90^{\circ}}\) to jeden, więc po pomnożeniu przez \(\displaystyle{ 2}\) i podzieleniu przez \(\displaystyle{ c}\) otrzymujemy:
\(\displaystyle{ h_c=\frac{ab}{c}}\)
Edit: albo po prostu zauważyć, że \(\displaystyle{ \frac{ch_c}{2}=\frac{ah_a}{2}}\) i w trójkącie prostokątnym \(\displaystyle{ h_a=b}\).
Ostatnio zmieniony 28 mar 2016, o 18:53 przez dec1, łącznie zmieniany 1 raz.
Wyznaczanie długości wysokości opuszczonej na przeciwprost.
Dzięki.
Jeszcze aby się upewnić:
\(\displaystyle{ h = \frac{8 \cdot 15}{17} = 7 \frac{1}{17}}\)
Tak?
Jeszcze aby się upewnić:
\(\displaystyle{ h = \frac{8 \cdot 15}{17} = 7 \frac{1}{17}}\)
Tak?