Wykaż, że pole tego trapezu wyraża się wzorem...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Artut97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 18 paź 2015, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 265 razy
Pomógł: 1 raz

Wykaż, że pole tego trapezu wyraża się wzorem...

Post autor: Artut97 »

W okrąg wpisano trapez o wysokości \(\displaystyle{ h}\). Kat między promieniami okręgu poprowadzonymi do końców jednego z ramion trapezu jest równy \(\displaystyle{ 2\alpha}\). Wykaż, że pole tego trapezu wyraża się wzorem \(\displaystyle{ P= \frac{ h^{2} }{\tg\alpha}}\)
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Wykaż, że pole tego trapezu wyraża się wzorem...

Post autor: dec1 »

Wskazówka - trapez ten jest równoramienny.
Artut97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 18 paź 2015, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 265 razy
Pomógł: 1 raz

Wykaż, że pole tego trapezu wyraża się wzorem...

Post autor: Artut97 »

Niestety nie wiem co dalej.
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Wykaż, że pole tego trapezu wyraża się wzorem...

Post autor: dec1 »

No to wskazówka 2. \(\displaystyle{ \left| \angle BAC\right|=\alpha}\) (czemu?)
Artut97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 18 paź 2015, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 265 razy
Pomógł: 1 raz

Wykaż, że pole tego trapezu wyraża się wzorem...

Post autor: Artut97 »

Chodzi o to, że \(\displaystyle{ \angle BAC}\) jest kątem wpisanym, a \(\displaystyle{ \angle BOC}\) środkowym? Ale tak nie jest.
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Wykaż, że pole tego trapezu wyraża się wzorem...

Post autor: mint18 »

Dlaczego według Ciebie tak nie jest?
Artut97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 18 paź 2015, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 265 razy
Pomógł: 1 raz

Wykaż, że pole tego trapezu wyraża się wzorem...

Post autor: Artut97 »

Sorry, jest, patrzyłem na kąt \(\displaystyle{ BAO}\).-- 26 mar 2016, o 22:10 --Można kolejną wskazówkę?
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Wykaż, że pole tego trapezu wyraża się wzorem...

Post autor: dec1 »

No dobrze - dolna podstawa i wysokość tworzą trójkąt prostokątny.
Artut97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 18 paź 2015, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 265 razy
Pomógł: 1 raz

Wykaż, że pole tego trapezu wyraża się wzorem...

Post autor: Artut97 »

Dobra mam jednak, dzięki wielkie.
ODPOWIEDZ