Okrąg styczny do boków kwadratu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
aneta909811
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 264
Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 70 razy

Okrąg styczny do boków kwadratu

Post autor: aneta909811 »

Okrąg jest styczny do dwóch sąsiednich boków kwadratu i dzieli każdy z dwóch pozostałych
boków na odcinki o długościach odpowiednio 2 cm i 23 cm. Obliczyć pole koła, którego obwodem
jest dany okrąg.
Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Okrąg styczny do boków kwadratu

Post autor: wujomaro »

okrąg2.png
Oznacz sobie promień jako \(\displaystyle{ R}\).
Skoro \(\displaystyle{ |DH|=2}\), to \(\displaystyle{ |IH|=R-2}\)
Wiesz, że \(\displaystyle{ |DE|=25-R}\), bo \(\displaystyle{ 25}\) to długość boku kwadratu.
Teraz Pitagoras dla \(\displaystyle{ IOH}\) i korzystasz z tego, że \(\displaystyle{ |IO|=|DE|}\).
Tak wyznaczysz promień. Potem już łatwo.
Pozdrawiam!
aneta909811
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 264
Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 70 razy

Okrąg styczny do boków kwadratu

Post autor: aneta909811 »

Dziękuję bardzo.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ