Trójkąt prostokątny i kilka prostych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Trójkąt prostokątny i kilka prostych

Post autor: mint18 »

Dany jest trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) o bokach \(\displaystyle{ BC=5}\), \(\displaystyle{ AC=12}\), \(\displaystyle{ AB=13}\). Niech \(\displaystyle{ M}\) będzie środkiem \(\displaystyle{ AC}\). Prosta równoległa do \(\displaystyle{ BM}\) i przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ A}\) przecina okrąg opisany na \(\displaystyle{ ABC}\) po raz drugi w punkcie \(\displaystyle{ D}\). \(\displaystyle{ H}\) jest punktem przecięcia \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ DM}\). Znaleźć stosunek w jakim punkt \(\displaystyle{ H}\) dzieli odcinek \(\displaystyle{ AB}\).
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Trójkąt prostokątny i kilka prostych

Post autor: kerajs »

Wrzuciłbym trójkąt w układ współrzędnych:
\(\displaystyle{ C=(0,0),\ A=(12,0),\ B=(0,5)}\)
Równanie okręgu to:....
Równanie prostej przechodzącej przez B i \(\displaystyle{ M=(6,0)}\) to....
itd.
ODPOWIEDZ