zad
Prosta styczna w punkicie P do okręgu o promieniu R=2 i półprosta wychodzaca ze środka okregu mająca z nim punkt wspólny S przecinają sie w punkie A pod kątem 60 stopni. Znajdz długość r promienia okręgu stycznego do odcinków AP i AS oraz łuku PS.
promień okręgu wpisanego
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
promień okręgu wpisanego
Ostatnio zmieniony 27 sie 2007, o 08:55 przez robin5hood, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
promień okręgu wpisanego
\(\displaystyle{ K}\) - punkt styczności okręgu \(\displaystyle{ O_1}\) z półprostą \(\displaystyle{ OA}\)
\(\displaystyle{ O}\)- środek okręgu o promieniu 2,
\(\displaystyle{ O_1}\) - środek okręgu o promieniu \(\displaystyle{ r}\)
\(\displaystyle{ (OA-AK)^2+O_1K^2=OO_1^2}\)
\(\displaystyle{ (\frac{2}{\sin60^\circ}-\frac{r}{tg30^\circ})^2+r^2=(2+r)^2}\) i wyliczyć \(\displaystyle{ r}\)
\(\displaystyle{ O}\)- środek okręgu o promieniu 2,
\(\displaystyle{ O_1}\) - środek okręgu o promieniu \(\displaystyle{ r}\)
\(\displaystyle{ (OA-AK)^2+O_1K^2=OO_1^2}\)
\(\displaystyle{ (\frac{2}{\sin60^\circ}-\frac{r}{tg30^\circ})^2+r^2=(2+r)^2}\) i wyliczyć \(\displaystyle{ r}\)
Ostatnio zmieniony 27 sie 2007, o 11:53 przez Grzegorz t, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
promień okręgu wpisanego
mozesz objasnic te rownosc dokladniej
\(\displaystyle{ (OA-AS)^2+O_1S^2=OO_1^2}\)
\(\displaystyle{ (OA-AS)^2+O_1S^2=OO_1^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
promień okręgu wpisanego
Ma być \(\displaystyle{ K}\), a nie \(\displaystyle{ S}\) poprawiłem powyżej
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy