W trapezie równoramiennym

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

W trapezie równoramiennym

Post autor: Dario1 »

W trapezie równoramiennym pole wynosi \(\displaystyle{ 16 \sqrt{2}}\) i przekątne przecinają się pod kątem \(\displaystyle{ 45}\) stopni. Wyznacz ich długości.

Motałem się z tym zadaniem, ale nie potrafię go zrobić, mimo, że kiedyś robiłem tego typu zadania.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

W trapezie równoramiennym

Post autor: kerajs »

Przekątne o długości ,,p' przecinają się na części \(\displaystyle{ a \ , \ p-a}\)
\(\displaystyle{ 16 \sqrt{2} = \frac{1}{2}a^2\sin 45 ^{\circ}+\frac{1}{2}a(p-a)\sin 135 ^{\circ}+ \frac{1}{2}(p-a)^2\sin 45 ^{\circ}+\frac{1}{2}a(p-a)\sin 135 ^{\circ}\\
16 \sqrt{2}= \frac{ \sqrt{2} }{4}\left[ a^2+2a(p-a)+(p-a)^2\right] \\
16 \sqrt{2}= \frac{ \sqrt{2} }{4}p^2}\)
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

W trapezie równoramiennym

Post autor: Dario1 »

kurde jakie cwane. Kerajs jak Ty to robisz, że to widzisz? Ja patrzę na ten rysunek i nic nie widzę.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

W trapezie równoramiennym

Post autor: kerajs »

Też nabierzesz praktyki.

1)
zadanko:    
Stąd:
\(\displaystyle{ 16 \sqrt{2}= \frac{1}{2}p^2\sin 45^{\circ}}\)

2)
Niech podstawy trapezu to x i y
Z trójkątów (podobnych) zawierających te podstawy i fragmenty przekątnych a i p-a mam
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{x}{2} }{a}=\sin \frac{ \alpha }{2} \Rightarrow x=2a \sin \frac{ \alpha }{2} \\
\frac{ h_{x}} }{a}=\cos \frac{ \alpha }{2} \Rightarrow h_{x}=a \cos \frac{ \alpha }{2} \\
\frac{ \frac{y}{2} }{p-a}=\sin \frac{ \alpha }{2} \Rightarrow x=2(p-a) \sin \frac{ \alpha }{2} \\
\frac{ h_{y}} }{a}=\cos \frac{ \alpha }{2} \Rightarrow h_{y}=(p-a) \cos \frac{ \alpha }{2}}\)


\(\displaystyle{ 16 \sqrt{2}= \frac{x+y}{2} \cdot h=\frac{x+y}{2} \cdot (h_{x}+h_{y})}\)
wstaw wyliczone wcześniej wartości.
ODPOWIEDZ