pole graniastoslupa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
marcin1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 18 lut 2016, o 02:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

pole graniastoslupa

Post autor: marcin1 »


mam znalezc pole powierzchni tego graniastoslupa, wychodzi mi \(\displaystyle{ 10 \cdot 4+10\cdot 3+10\cdot 5}\) jako pole trzech prostokatow, i teraz nie wiem jak zabrac sie za pole trojkatow. mam do tego uzyc wzoru herona, czy jest mniej skomplikowany sposob?
dzieki za pomoc

-- 4 mar 2016, o 06:40 --

juz znalazlem odpowiedz, zmylilo mnie to \(\displaystyle{ 5}\) na przeciwprostokatnej.
Ostatnio zmieniony 5 mar 2016, o 19:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
ODPOWIEDZ