Wyciąć dwa maksymalne rozłączne koła z kartki formatu A4
- kristoffwp
- Użytkownik
- Posty: 688
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 88 razy
Wyciąć dwa maksymalne rozłączne koła z kartki formatu A4
Robiłem ostatnio zadanie:
Wyciąć z kartki A4 dwa koła(oczywiście rozłączne)tak, aby pozostało jak najmniej skrawków papieru.
Czyli dwa koła, których suma pól jest maksymalna. Zadanie jest pewnie znane, zrobiłem je i chciałbym sprawdzić wynik. Zakładamy że krótszy bok wynosi \(\displaystyle{ a}\). Wyszło mi, że promienie wyniosą \(\displaystyle{ r_1=\frac{1}{2}a}\) oraz \(\displaystyle{ r_2=a(\frac{1}{2}+\sqrt{2}- \sqrt[4]{8})}\)
Wyciąć z kartki A4 dwa koła(oczywiście rozłączne)tak, aby pozostało jak najmniej skrawków papieru.
Czyli dwa koła, których suma pól jest maksymalna. Zadanie jest pewnie znane, zrobiłem je i chciałbym sprawdzić wynik. Zakładamy że krótszy bok wynosi \(\displaystyle{ a}\). Wyszło mi, że promienie wyniosą \(\displaystyle{ r_1=\frac{1}{2}a}\) oraz \(\displaystyle{ r_2=a(\frac{1}{2}+\sqrt{2}- \sqrt[4]{8})}\)
- kristoffwp
- Użytkownik
- Posty: 688
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 88 razy
Wyciąć dwa maksymalne rozłączne koła z kartki formatu A4
pasman, Coś mi się nie wydaje, żeby to było dobrze. Czy koła są styczne zewnętrznie? I czy każde jest styczne do dwóch sąsiednich boków prostokąta (ale w przeciwległych "narożnikach")?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Wyciąć dwa maksymalne rozłączne koła z kartki formatu A4
Jak poprowadzimy prostą dzielącą trapez na dwa trapezy prostokątne (lub trójkąty prostokątne), to największą sumę pól dadzą koła wpisane w nie.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wyciąć dwa maksymalne rozłączne koła z kartki formatu A4
Przy założeniach :
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}- \frac{a}{2} -r>0 \wedge a-\frac{a}{2} -r>0}\)
z równania:
\(\displaystyle{ ( \frac{a}{2} +r)^2=(a \sqrt{2}- \frac{a}{2} -r)^2+( a-\frac{a}{2} -r)^2}\)
są rozwiązania:
\(\displaystyle{ r_1=a( \sqrt{2}+\frac{a}{2}- \sqrt[4]{8} ) \vee r_2=a( \sqrt{2}+\frac{a}{2}+ \sqrt[4]{8} )}\)
z których drugie nie spełnia pierwszego założenia.
Edit.
Boki trójkąta prostokątnego (gdzie dwa wierzchołki to środki okręgów, a trzeci to przecięcie prostych równoległych do boków i przechodzących przez te środki) powinny być dodatnie.
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}- \frac{a}{2} -r>0 \wedge a-\frac{a}{2} -r>0}\)
z równania:
\(\displaystyle{ ( \frac{a}{2} +r)^2=(a \sqrt{2}- \frac{a}{2} -r)^2+( a-\frac{a}{2} -r)^2}\)
są rozwiązania:
\(\displaystyle{ r_1=a( \sqrt{2}+\frac{a}{2}- \sqrt[4]{8} ) \vee r_2=a( \sqrt{2}+\frac{a}{2}+ \sqrt[4]{8} )}\)
z których drugie nie spełnia pierwszego założenia.
Edit.
Boki trójkąta prostokątnego (gdzie dwa wierzchołki to środki okręgów, a trzeci to przecięcie prostych równoległych do boków i przechodzących przez te środki) powinny być dodatnie.
Ostatnio zmieniony 3 mar 2016, o 13:47 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 171
- Rejestracja: 26 lut 2016, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 14 razy
Wyciąć dwa maksymalne rozłączne koła z kartki formatu A4
oops rzeczywiście, myślałem że to kwadrat.kristoffwp pisze:pasman, Coś mi się nie wydaje, żeby to było dobrze.?
wygląda na to że twoje rozwiązanie jest dobre.
- kristoffwp
- Użytkownik
- Posty: 688
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 88 razy
Wyciąć dwa maksymalne rozłączne koła z kartki formatu A4
kerajs, Mowa o dwóch kołach. Skąd się wzięło to równanie z jedną niewiadomą? Z tego co widzę, to zakładasz, że pierwsze koło ma być maksymalnie duże. Ja to poprzedziłem analizą funkcji opisującej sumę pól kół w funkcji jednej zmiennej (jednego z promieni). Ale jak rozumiem, mamy ten sam wynik? Nie podajesz promieni dwóch kół, tylko jednego.-- 3 mar 2016, o 16:20 --
Sugerujesz, żeby podzielić prostokąt na dwa trójkąty prostokątne, wpisać w nie koła i to będzie to? Z pewnością nie.Kartezjusz pisze:Jak poprowadzimy prostą dzielącą trapez na dwa trapezy prostokątne (lub trójkąty prostokątne), to największą sumę pól dadzą koła wpisane w nie.
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 11 cze 2009, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyciąć dwa maksymalne rozłączne koła z kartki formatu A4
Z uwagi iż nie posługuję się LateX-em (i nie będę), mogę wysłać rozwiązanie na prywatną pocztę (nie PW) założyciela tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Wyciąć dwa maksymalne rozłączne koła z kartki formatu A4
Nie na trójkąty, ale trapezy. Skrajnie będą prostokątne trójkąty
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wyciąć dwa maksymalne rozłączne koła z kartki formatu A4
Tak, to identyczne wyniki. Podałem tylko promień mniejszego koła.kristoffwp pisze:kerajs, Mowa o dwóch kołach. Skąd się wzięło to równanie z jedną niewiadomą? Z tego co widzę, to zakładasz, że pierwsze koło ma być maksymalnie duże. Ja to poprzedziłem analizą funkcji opisującej sumę pól kół w funkcji jednej zmiennej (jednego z promieni). Ale jak rozumiem, mamy ten sam wynik? Nie podajesz promieni dwóch kół, tylko jednego.
- kristoffwp
- Użytkownik
- Posty: 688
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 88 razy
Wyciąć dwa maksymalne rozłączne koła z kartki formatu A4
Kartezjusz Szczerze przyznam, że nie rozumiem co masz na myśli, wynik wg Ciebie jest inny? Jak podziału dokonać, dowolnie? Jak w taki trapez wpisać koło?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Wyciąć dwa maksymalne rozłączne koła z kartki formatu A4
Nie. Tylko zawężam krąg poszukiwań do tych kół, które są styczne zewnętrznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Wyciąć dwa maksymalne rozłączne koła z kartki formatu A4
Można poprosić Kolegę Kerajsa o rysunek do tych wzorów?
W.Kr.
W.Kr.
-
- Użytkownik
- Posty: 926
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 274 razy
Wyciąć dwa maksymalne rozłączne koła z kartki formatu A4
Kartka papieru w formacie A4 ma wymiary: \(\displaystyle{ 297}\) na \(\displaystyle{ 210}\) mm. Na takiej kartce można narysować dwa okręgi o promieniu \(\displaystyle{ 76,75}\) mm.