Długość przekątnej równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 paź 2015, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Długość przekątnej równoległoboku
Oblicz długość przekątnej \(\displaystyle{ \left| BD\right|}\) równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\) w którym:
\(\displaystyle{ \left[ AB\right] =3 ,\left| AC\right| =5 ,\left[ AD\right]=2 \sqrt{ 2}}\)
Jak na razie nie proszę o rozwiązanie, tylko o wskazówkę jak się do tego zabrać.
Z góry dziękuję
\(\displaystyle{ \left[ AB\right] =3 ,\left| AC\right| =5 ,\left[ AD\right]=2 \sqrt{ 2}}\)
Jak na razie nie proszę o rozwiązanie, tylko o wskazówkę jak się do tego zabrać.
Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 9 lut 2016, o 21:50 przez Lukaszmatgeo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 paź 2015, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Długość przekątnej równoległoboku
Jeżeli uważasz, że nie to też dobra wskazówka. Jest to zadanie podyktowane przez nauczycielkę i właśnie się zastanawiam czy się da, a jeśli tak to jak.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 paź 2015, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Długość przekątnej równoległoboku
Czy występują tu jakieś zależności, czy jest zbyt mało danych?
Czy da się jakoś zastosować wzór:
[ciach]
Ostatnio zmieniony 9 lut 2016, o 23:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Długość przekątnej równoległoboku
Z twierdzenia kosinusów możesz sobie policzyć kosinus kąta przy wierzchołku \(\displaystyle{ B}\), potem tego kosinusa wykorzystać do policzenia długości odcinka \(\displaystyle{ BD}\) tak samo z twierdzenia kosinusów.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 paź 2015, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Długość przekątnej równoległoboku
Dzięki, mógłbyś jednak poradzić coś jeszcze bo nie do końca rozumiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Długość przekątnej równoległoboku
\(\displaystyle{ 5^{2}=3^{2}+(2\sqrt{2})^2-2\cdot 3\cdot 2\sqrt{2}\cos \alpha}\)
spróbuj z tego wyznaczyć \(\displaystyle{ \cos \alpha}\)
potem użyj jeszcze raz tego twierdzenia do trójkąta \(\displaystyle{ DBC}\)
(zakładam, że znasz twierdzenie kosinusów)
spróbuj z tego wyznaczyć \(\displaystyle{ \cos \alpha}\)
potem użyj jeszcze raz tego twierdzenia do trójkąta \(\displaystyle{ DBC}\)
(zakładam, że znasz twierdzenie kosinusów)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 paź 2015, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Długość przekątnej równoległoboku
\(\displaystyle{ 5^{2}=3^{2}+(2\sqrt{2})^2-2\cdot 3\cdot 2\sqrt{2}\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ 25=9+8-12\sqrt{2}\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ 8=-12\sqrt{2}\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{8}{-12\sqrt{2}}=\cos \alpha}\)
Ujemny kosinus?
\(\displaystyle{ 25=9+8-12\sqrt{2}\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ 8=-12\sqrt{2}\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{8}{-12\sqrt{2}}=\cos \alpha}\)
Ujemny kosinus?
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 paź 2015, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Długość przekątnej równoległoboku
\(\displaystyle{ c^{2}=3^{2}+(2\sqrt{2})^2-12\sqrt{2}\frac{8}{-12\sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ c^{2}=9+8+8=25}\)
\(\displaystyle{ c=\left|BD\right| =5}\)
Chyba na tym etapie jest jakiś błąd.
Edit: Źle podstawiłem
\(\displaystyle{ c^{2}=9+8+8=25}\)
\(\displaystyle{ c=\left|BD\right| =5}\)
Chyba na tym etapie jest jakiś błąd.
Edit: Źle podstawiłem
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Długość przekątnej równoległoboku
Do nowego równania musisz wstawić kosinus innego kąta, przy wierzchołku \(\displaystyle{ C}\), a to nie jest ten sam kąt co \(\displaystyle{ \alpha}\), który był przy wierzchołku \(\displaystyle{ B}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 22209
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Długość przekątnej równoległoboku
Ośmielę się zauważyć, że dane w zadaniu był inne, niż to, co narysowałeś. Dość istotnie inne:Lukaszmatgeo pisze:
Czy występują tu jakieś zależności, czy jest zbyt mało danych?
Czy da się jakoś zastosować wzór:
[ciach]
to nie to samo co\(\displaystyle{ \left[ AB\right] =3 \left| AC\right| =5 \left[ AD\right]=2 \sqrt{ 2}}\)
\(\displaystyle{ \left[ AB\right] =3,\ \left| AC\right| =5, \ \left[ AD\right]=2 \sqrt{ 2}}\)
Ostatnio zmieniony 9 lut 2016, o 23:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 paź 2015, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Długość przekątnej równoległoboku
Przepraszam za błąd w zapisie.
Proszę o wskazówkę jak obliczyć cosinus kąta C trójkąta DBC.
Proszę o wskazówkę jak obliczyć cosinus kąta C trójkąta DBC.
-
- Użytkownik
- Posty: 22209
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Długość przekątnej równoległoboku
Policz kosinuc kąta \(\displaystyle{ B}\). Jest między katami \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ B}\) jakaś dośc prosta zależność.