Znany fakt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Znany fakt

Post autor: mint18 »

Jak udowodnić, że Jeśli okręgi o środkach \(\displaystyle{ O}\) i \(\displaystyle{ O'}\) są styczne zewnętrznie w punkcie \(\displaystyle{ M}\), to \(\displaystyle{ OO'M}\) są współliniowe?
Awatar użytkownika
PiotrowskiW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 649
Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wojkowice
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 67 razy

Znany fakt

Post autor: PiotrowskiW »

Narysuj sobie to na kartce. Przez punkt M przeprowadź prostą styczną do obu okręgów. Z definicji, promień każdego z tych okręgów jest prostopadły do prostej M. Zatem te dwa promienie są współliniowe.
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Znany fakt

Post autor: mint18 »

no tak rzeczywiście, izi
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Znany fakt

Post autor: matmatmm »

PiotrowskiW pisze:Narysuj sobie to na kartce. Przez punkt M przeprowadź prostą styczną do obu okręgów. Z definicji, promień każdego z tych okręgów jest prostopadły do prostej M. Zatem te dwa promienie są współliniowe.
To twierdzenie nie jest takie trywialne. Skąd wiesz, że istnieje prosta styczna do obu okręgów, to znaczy, że jak poprowadzisz styczną do pierwszego okręgu, to skąd wiesz, że jest ona styczna też do drugiego?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Znany fakt

Post autor: Kartezjusz »

Z definicji styczności jako posiadanie jednopunktowej części wspólnej. Jako, że
\(\displaystyle{ O_1 \cap L = \{ M \} = O_1 \cap O_2 = O_1 \cap O_2 \cap L}\). Skoro mamy zawieranie w jedną stronę i równość dla ostatniej pary zbiorów, to zawieranie zachodzi czyli \(\displaystyle{ M \in L \cap O_{2}.}\) gdyby nie było równości \(\displaystyle{ L}\)byłaby sieczną, co z łukowej spójności koła przeczyło by styczności prostej do pierwszego okręgu
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Znany fakt

Post autor: a4karo »

Kartezjusz pisze:Z definicji styczności jako posiadanie jednopunktowej części wspólnej. Jako, że
\(\displaystyle{ O_1 \cap L = \{ M \} = O_1 \cap O_2 = O_1 \cap O_2 \cap L}\). Skoro mamy zawieranie w jedną stronę i równość dla ostatniej pary zbiorów, to zawieranie zachodzi czyli \(\displaystyle{ M \in L \cap O_{2}.}\) gdyby nie było równości \(\displaystyle{ L}\)byłaby sieczną, co z łukowej spójności koła przeczyło by styczności prostej do pierwszego okręgu

Na mój gust za bardzo machasz rękami a mało dowodzisz. A mieszanie topologicznego pojęcia łukowej spójności z geometrią troche mi zgrzyta. Jeżeli chcemy dowodzić takich elementarnych faktów, to musimy opierac się na precyzyjnych definicjach. No. prosta \(\displaystyle{ x=0}\) ma dokładnie jeden punkt wspólny z parabolą \(\displaystyle{ y=x^2}\). Czy to oznacz, że jest do niej styczna?

Z kolei prosta \(\displaystyle{ y=0}\) ma pięć punktów wspólnych z krzywą \(\displaystyle{ y=(x-2)(x-1)x^2(x+1)(x+2)}\) i jest do niej styczna w punkcie \(\displaystyle{ (0,0)}\)
ODPOWIEDZ