Równość w równoległoboku.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Wiesiek7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 18 mar 2013, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 11 razy

Równość w równoległoboku.

Post autor: Wiesiek7 »

Witajcie, mam zadanko:

Dany jest równoległobok ABCD. Pewna prosta przecina odcinki AB, AC, AD odpowiednio w punktach E,
F, G. Dowieść, że
\(\displaystyle{ \frac{AB}{AE} + \frac{AD}{AG} = \frac{AC}{AF}}\)
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Równość w równoległoboku.

Post autor: bakala12 »

Hint: Poprowadź proste równoległe do narysowanej prostej przechodzące przez punkty \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ D}\). Wykorzystaj podobieństwa trójkątów. W razie problemów pisz, przedstawię pełne rozwiązanie bądź też dalsze wskazówki.
Wiesiek7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 18 mar 2013, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 11 razy

Równość w równoległoboku.

Post autor: Wiesiek7 »

Dziękuję bardzo Zrobiłem
ODPOWIEDZ