Witam,
Mam takie zadanie programistyczne ale nie wiem jak sobie z tym matematycznie poradzić dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Muszę narysować zaczynając od środka okręgu punkty na odcinkach równych promieniowi.
Ilość punktów jest ograniczona i mają objąć cały półokrąg i być rysowane w pewnych odstępach. Gdy jedna linia się zapełni maksymalnie rysuję na kolejnej. I tutaj jawi się moje pytanie.
W jaki sposób wyznaczyć współrzędne każdego kolejnego punktu.
Będę wdzięczny za naprowadzenie.
Wyznaczanie punktów na odcinku w okręgu
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wyznaczanie punktów na odcinku w okręgu
Może tak:
Niech środek okręgu będzie w \(\displaystyle{ x_0, y_0}\) , rysujesz ,,k' punktów na ,,lpromieniach o długości R.
\(\displaystyle{ \sum_{ j=0}^{l-1}\left( \sum_{i=1}^{k} \begin{cases} x=x _{0}- i\frac{R}{k}\cos \left(j \frac{2 \pi }{l}\right) \\ y=y _{0}+ i\frac{R}{k}\sin \left(j \frac{2 \pi }{l}\right) \end{cases} \right)}\)
Niech środek okręgu będzie w \(\displaystyle{ x_0, y_0}\) , rysujesz ,,k' punktów na ,,lpromieniach o długości R.
\(\displaystyle{ \sum_{ j=0}^{l-1}\left( \sum_{i=1}^{k} \begin{cases} x=x _{0}- i\frac{R}{k}\cos \left(j \frac{2 \pi }{l}\right) \\ y=y _{0}+ i\frac{R}{k}\sin \left(j \frac{2 \pi }{l}\right) \end{cases} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 17 sty 2016, o 12:17 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
Wyznaczanie punktów na odcinku w okręgu
Dziękuję bardzo za pomoc i informację. Spróbuję to przełożyć na kod i zobaczę czy działa i wrócę z informacją.