Czyje to twierdzenie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 20 razy

Czyje to twierdzenie

Post autor: Brombal »

Nie mogę znaleźć i sobie przypomnieć czyje to twierdzenie - ktoś cos podrzuci?

Jeżeli weżmiemy odcinek AB i podzielimy na a i b w punkcie C. Następnie weźmiemy dowolna krzywą zamknietą (chyba wypukłą co by to nie miało znaczyć - bez wgnieceń ). Końce odcinka zamocujemy na krzywej i "oblecimy" cała krzywą, to punkt C wyznaczy nową krzywą zamknietą. A róznica pól obu krzywych wyniesie \(\displaystyle{ \pi \cdot a \cdot b}\)


pozdrawiam
Longines
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 11 cze 2009, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 4 razy

Czyje to twierdzenie

Post autor: Longines »

Elipsa.
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 20 razy

Czyje to twierdzenie

Post autor: Brombal »

Znalazłem
Twierdzenie Holditcha
ODPOWIEDZ