Trójkąty prostokątne
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 5 sty 2016, o 12:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Grodziczno
Trójkąty prostokątne
Bok rombu ma długość 13cm, a jedna z jego przekątnych ma długość 24cm. Oblicz długość drugiej przekątnej.
Ostatnio zmieniony 6 sty 2016, o 22:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8589
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3352 razy
Trójkąty prostokątne
W rombie przekątne są do siebie prostopadłe i przecinają się w swoich połowach.
\(\displaystyle{ \left( \frac{p}{2} \right) ^2 + \left( \frac{24}{2} \right) ^2=13^2}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{p}{2} \right) ^2 + \left( \frac{24}{2} \right) ^2=13^2}\)
Ostatnio zmieniony 7 sty 2016, o 01:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.