Twierdzenie Pitagorasa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ewelina1011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 gru 2015, o 08:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lubawa

Twierdzenie Pitagorasa

Post autor: ewelina1011 »

Oblicz pole prostokąta, którego przekątna ma długość \(\displaystyle{ 7cm}\), a jeden z boków ma długość \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2} cm}\).
Ostatnio zmieniony 19 sty 2018, o 00:26 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Twierdzenie Pitagorasa

Post autor: SlotaWoj »

  1. Naucz cie korzystać z LaTeXa (przybornik po lewej i instrukcja) – wzory i wartości liczbowe wprowadzaj przy pomocy tego narzędzia.
  2. Przed wysłaniem postu używaj przycisku Podgląd, a Wyślij dopiero gdy wszystko OK.
    Gdy wyślesz post masz jeszcze przez 24 godziny możliwość jego edycji – przycisk Edytuj.
Pole:
  • \(\displaystyle{ S=3\sqrt{2}\cdot(\mbox{drugi bok})}\)
który trzeba wyznaczyć z twierdzenia Pitagorasa (będzie to liczba niewymierna – podobnie jak długość pierwszego boku).


Ostatnio przesunięty w górę 9 lut 2016, o 03:58 przez: SlotaWoj.
ODPOWIEDZ