dowód prosta połowiąca odcinek

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

dowód prosta połowiąca odcinek

Post autor: wielkireturner »

Okrąg \(\displaystyle{ \Gamma}\) jest styczny do prostej \(\displaystyle{ k}\) w punkcie \(\displaystyle{ D}\), cięciwa \(\displaystyle{ AB}\) tego okręgu jest równoległa do prostej \(\displaystyle{ k}\), punkt \(\displaystyle{ C}\) należy do prostej \(\displaystyle{ k}\). Proste \(\displaystyle{ AC,BC}\) przecinają okrąg \(\displaystyle{ \Gamma}\) w drugich punktach \(\displaystyle{ E,F}\). Wykazać, że prosta \(\displaystyle{ EF}\) połowi odcinek \(\displaystyle{ CD}\).
Przy dowodzie powinno się skorzystać z twierdzenia o cięciwie i stycznej, ale ja tego nie widzę.
Pinionrzek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bonn
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 63 razy

dowód prosta połowiąca odcinek

Post autor: Pinionrzek »

Ponieważ \(\displaystyle{ AB \parallel CD}\), więc \(\displaystyle{ \angle BCD= \angle ABC= \angle AEF}\). To z kolei na mocy wspomnianego przez Ciebie twierdzenia implikuje, że okrąg \(\displaystyle{ \omega}\) opisany na \(\displaystyle{ \triangle CFE}\) jest styczny do \(\displaystyle{ CD}\). Prosta \(\displaystyle{ EF}\) jest więc osią potęgową okręgów \(\displaystyle{ \Gamma}\) i \(\displaystyle{ \omega}\). Zatem jeżeli \(\displaystyle{ M=CD \cap EF}\), to \(\displaystyle{ MC^2=MF \cdot ME=MD^2}\).
ODPOWIEDZ