trójkąt równoramienny wpisany w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Rolender
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 gru 2014, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

trójkąt równoramienny wpisany w okrąg

Post autor: Rolender »

Przy jakiej długości wysokości trójkąt równoramienny wpisany w okrąg o promieniu R ma największe pole?

odpowiedź jest \(\displaystyle{ h= \frac{3}{2} R}\)
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

trójkąt równoramienny wpisany w okrąg

Post autor: Zahion »

Oznaczmy przez \(\displaystyle{ r}\) drugi promień tj. okręgu wpisanego w trójkąt. Mamy wtedy nierówność \(\displaystyle{ R \ge 2r = \frac{2ah}{2a+b }}\) Otóż, jeżeli udowodnimy, że może zajść równość to mamy odpowiedz. Równość zachodzi wtedy gdy trójkąt jest równoboczny, skąd \(\displaystyle{ a = b}\), skąd \(\displaystyle{ R = 2r = \frac{2h}{3}}\).
ODPOWIEDZ