Trójkąt i okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 6 maja 2015, o 07:24
- Płeć: Kobieta
- wiek: 23
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 10 razy
Trójkąt i okrąg
W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) poprowadzono dwusieczna \(\displaystyle{ CD}\) w trójkąt \(\displaystyle{ DBC}\) wpisano okrąg a na trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) opisano okrag. Wiedząc że okręgi mają wspólny środek oblicz kąty trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\)
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
Trójkąt i okrąg
Poprowadź ze środka tych okręgów (oznaczmy jako \(\displaystyle{ O}\)) odcinki do wierzchołków trójkąta \(\displaystyle{ ABC.}\), Oczywiście \(\displaystyle{ \left| AO\right|=\left| BO\right|=\left| CO\right|}\). Zauważ jednak jeszcze, że półproste \(\displaystyle{ CO}\) i \(\displaystyle{ BO}\) są dwusiecznymi kątów odpowiednio \(\displaystyle{ BCD}\) i \(\displaystyle{ DBC}\).