Oblicz pole dwunastokąta wpisanego w okrąg o promieniu 20cm. Poprawna odpowiedź:
\(\displaystyle{ 1200 cm^2}\).
Podzieliłam figurę na dwanaście równoramiennych trójkątów o długości ramienia 20 cm. Kąt między ramionami wynosi 30° a przy podstawie 75°, jak obliczyć pole jednego takiego trójkąta równoramiennego?
Do tematów nie dodajemy emotek.
ariadna
Pole dwunastokąta
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Pole dwunastokąta
Wzór:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}absin\alpha}\)
Pole jednego:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\cdot{20^{2}}sin30^{\circ}=100 cm^{2}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}absin\alpha}\)
Pole jednego:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\cdot{20^{2}}sin30^{\circ}=100 cm^{2}}\)