Obraz kwadratu w symetrii względem prostej

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
norbi1952
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 5 lis 2013, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy

Obraz kwadratu w symetrii względem prostej

Post autor: norbi1952 »

Kwadrat \(\displaystyle{ K_{1}}\) jest obrazem kwadratu \(\displaystyle{ K_{2}}\) (rysunek obok) w symetrii względem prostej \(\displaystyle{ y=x+2}\). Oblicz pole części wspólnej \(\displaystyle{ K_{1} \cap K_{2}}\).

Wyznaczyłem dwa punkty należące do tej prostej i narysowałem ją w układzie, lecz kompletnie nie wiem za co się dalej zabrać. Proszę o wytłumaczenie.
Ukryta treść:    
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Obraz kwadratu w symetrii względem prostej

Post autor: piasek101 »

Narysuj drugi kwadrat i obadaj jaka jest część wspólna.
norbi1952
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 5 lis 2013, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy

Obraz kwadratu w symetrii względem prostej

Post autor: norbi1952 »

Ale w jaki sposób mogę wyliczyć współrzędne punktów kwadratu \(\displaystyle{ K_{2}}\)? Coś mi świta z prostą prostopadłą i odległością punktu od prostej, ale nadal nie bardzo wiem jak to zrobić.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Obraz kwadratu w symetrii względem prostej

Post autor: piasek101 »

Na razie zacznij graficznie - narysuj. Obadaj co będzie częścią wspólną.

Potem podpowiemy jak ,,obliczyć" wierzchołki (jak bardzo będziesz chciał - bo metoda graficzna nie jest zabroniona).
norbi1952
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 5 lis 2013, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy

Obraz kwadratu w symetrii względem prostej

Post autor: norbi1952 »

Rysunek nie wyszedł mi zbyt dokładnie, ale widać wszystko
Ukryta treść:    
Wynika z tego, że \(\displaystyle{ P=a^{2}=2^{2}=4}\).
ODPOWIEDZ