Dowolny wielokąt.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Dowolny wielokąt.

Post autor: mint18 »

Wykazać, że dowolny wielokąt wypukły mieści się całkowicie w okręgu przechodzącym przez pewne 3 kolejne jego wierzchołki.
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Dowolny wielokąt.

Post autor: matmatmm »

Czy aby na pewno?

-- 2 lis 2015, o 12:33 --Można usunąć ten post. Źle zrozumiałem treść. Mają być pewne 3 wierzchołki a nie dowolne.
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Dowolny wielokąt.

Post autor: mint18 »

Dalej nie ma rozwiązania ani nawet pomysłu, ktoś coś?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Dowolny wielokąt.

Post autor: Kartezjusz »

Pamiętasz dowód na warunek na okrąg opisany?
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Dowolny wielokąt.

Post autor: mint18 »

A coś więcej?
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Dowolny wielokąt.

Post autor: matmatmm »

Może tak: Oznaczmy kolejne kąty naszego czworokąta przez \(\displaystyle{ \alpha, \beta,\gamma,\delta}\).
Mamy takie przypadki:
1. \(\displaystyle{ \alpha+\gamma=\beta+\delta=180}\). Wtedy na czworokącie można opisać okrąg i oczywiście zachodzi teza.
2. \(\displaystyle{ \alpha+\gamma>180}\). Wtedy \(\displaystyle{ \alpha >180-\gamma}\), a to oznacza, że punkt \(\displaystyle{ A}\) znajduje się wewnątrz okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ BCD}\).
3. \(\displaystyle{ \beta+\delta>180}\). Wtedy \(\displaystyle{ \beta>180-\delta}\) i punkt \(\displaystyle{ B}\) znajduje się wewnątrz okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ ACD}\).
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Dowolny wielokąt.

Post autor: mint18 »

Tutaj mamy czworokąt, a pytanie było do dowolnego wielokąta, na to wyżej też wpadłem.
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Dowolny wielokąt.

Post autor: mint18 »

Stare pytanie, ale odświeżam.
ODPOWIEDZ