stosunek pola trapezu do pola koła

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

stosunek pola trapezu do pola koła

Post autor: wielkireturner »

Wpiszmy w trapez \(\displaystyle{ ABCD}\) koło. Kąty ostre w trapezie oznaczmy przez \(\displaystyle{ \alpha, \beta}\). Udowodnić, że stosunek pola trapezu do pola koła wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{ \pi} \cdot \frac{ \sin \alpha + \sin \beta }{ \sin \alpha \sin \beta}}\).
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

stosunek pola trapezu do pola koła

Post autor: Ania221 »

Skorzystaj z tego, że w czworokącie opisanym na okręgu sumy przeciwległych boków są równe.
Wyznacz długości ramion \(\displaystyle{ c}\) i \(\displaystyle{ d}\) w zależności od wysokości \(\displaystyle{ h}\)
i sinusów kątów ostrych trapezu.
Wyznacz pole koła w zależności od wysokości trapezu.
ODPOWIEDZ