n-kąty foremne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
lanecach
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 lip 2007, o 22:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Leszno

n-kąty foremne

Post autor: lanecach »

Niech Kn będzie miarą kąta wewnętrznego w n-kącie foremnym. Czy wtedy:
A – K10 = 150°
B – K6 = 120°
C – K8=135°
D – K5=108°

a - N
b - T
c - T
d - T

to sa poprawne odpowiedzi,porsze jednak o wyliczenie tego dlaczego tak jest z góry dziekuje
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

n-kąty foremne

Post autor: setch »

Każdy kąt n-kąta foremnego ma miarę \(\displaystyle{ 180^\circ-\frac{360^\circ}{n}}\)
ODPOWIEDZ