Podstawy trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Podstawy trapezu
Podstawy trapezu mają długości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) większe od \(\displaystyle{ b}\). Suma miar kątów wewnętrznych przy dłużej podstawie wynosi \(\displaystyle{ 90}\) stopni. Oblicz długość odcinka łączącego środki podstaw.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Podstawy trapezu
Po przedłużeniu ramion do przecięcia, otrzymujemy trójkąt prostokątny.
Odcinek łączący wierzchołek kąta prostego ze środkiem dłuższej podstawy \(\displaystyle{ a}\) jest równy promieniowi okręgu opisanego na tym trójkącie czyli \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\)
Szukany odcinek \(\displaystyle{ x}\)
No i z proporcji
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{a}{2}-x }{b} = \frac{ \frac{a}{2} }{a}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{a-b}{2}}\)
Odcinek łączący wierzchołek kąta prostego ze środkiem dłuższej podstawy \(\displaystyle{ a}\) jest równy promieniowi okręgu opisanego na tym trójkącie czyli \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\)
Szukany odcinek \(\displaystyle{ x}\)
No i z proporcji
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{a}{2}-x }{b} = \frac{ \frac{a}{2} }{a}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{a-b}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Podstawy trapezu
Po co ta proporcja.
Odcinki łączące środki przeciwprostokątnych z wierzchołkiem kąta prostego to \(\displaystyle{ 0,5a}\) oraz \(\displaystyle{ 0,5b}\).
Zatem od razu \(\displaystyle{ x=0,5a-0,5b}\)
Odcinki łączące środki przeciwprostokątnych z wierzchołkiem kąta prostego to \(\displaystyle{ 0,5a}\) oraz \(\displaystyle{ 0,5b}\).
Zatem od razu \(\displaystyle{ x=0,5a-0,5b}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Podstawy trapezu
Z podobieństwa trójkątów?
Dlatego byla proporcja, żeby zwrócić uwagę na podobieństwo.
Teraz lepiej widać
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{a}{2}-x }{ \frac{b}{2} } = \frac{ \frac{a}{2} }{ \frac{a}{2} }}\)
Dlatego byla proporcja, żeby zwrócić uwagę na podobieństwo.
Teraz lepiej widać
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{a}{2}-x }{ \frac{b}{2} } = \frac{ \frac{a}{2} }{ \frac{a}{2} }}\)