Oblicz długość boku rombu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Oblicz długość boku rombu

Post autor: Dario1 »

Oblicz długość boku rombu, wiedząc, że prosta poprowadzona przez jeden z wierzchołków rombu odcina na przedłużeniach dwóch jego boków odcinki o długościach 4 i 9.

Może ktoś pokazać rysunek do tego zadania bo nie do końca wiem jak to powinno wyglądać?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Oblicz długość boku rombu

Post autor: SlotaWoj »

  1. Narysuj romb \(\displaystyle{ ABCD}\) (kolejność wierzchołków np. przeciwnie do ruchu wskazówek zegara).
  2. Przedłużenie boku \(\displaystyle{ AB}\): poprowadź półprostą \(\displaystyle{ B}\) w kierunku \(\displaystyle{ A}\); półprosta ta minus bok \(\displaystyle{ AB}\), to też półprosta i to na niej trzecią prostą będzie odcinany odcinek.
  3. Podobnie przedłuż bok \(\displaystyle{ BC}\) (od \(\displaystyle{ B}\) po za \(\displaystyle{ C}\), etc).
  4. Przez punkt \(\displaystyle{ D}\) poprowadź dowolna prostą nierównoległą do ww. półprostych. Obróć ją względem punktu \(\displaystyle{ D}\) tak, aby na półprostych odcinała odcinki o określonych długościach (tu \(\displaystyle{ 4}\) i \(\displaystyle{ 9}\)).
Masz narysowane. Teraz główkuj.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Oblicz długość boku rombu

Post autor: Dario1 »

No ta teraz widzę. Dostaniemy dwa trójkąty podobne. I z twierdzenia sinusów \(\displaystyle{ \frac{9}{\sin \beta}= \frac{x}{\sin \left( \alpha-\beta\right) }}\) i \(\displaystyle{ \frac{4}{\sin \left( \alpha-\beta\right)}= \frac{x}{\sin \beta\right) }}\). Ustalając \(\displaystyle{ \frac{\sin \beta}{\sin \left( \alpha-\beta\right)}= \frac{x}{4}}\) i \(\displaystyle{ \frac{\sin \beta}{\sin \left( \alpha-\beta\right)}= \frac{9}{x}}\) dostajemy, że \(\displaystyle{ x=6}\).
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Oblicz długość boku rombu

Post autor: SlotaWoj »

Trójkąty będą trzy, ale wystarczy rozważyć dowolne dwa.
I twierdzenie sinusów wcale nie jest potrzebne, bo z dwóch trójkątów „po za rombem” mamy:
  • \(\displaystyle{ \frac{4}{a}=\frac{a}{9}}\)
ODPOWIEDZ