trapez równoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 sie 2015, o 16:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
trapez równoramienny
Przekątna trapezu równoramiennego o długości \(\displaystyle{ 15}\) tworzy z jednym ramieniem kąt prosty, a z z drugim ramieniem kąt o mierze \(\displaystyle{ 30^\circ}\). Oblicz obwód i pole trapezu.
\(\displaystyle{ \angle ACB=90^\circ,\angle CBD=30^\circ}\), a \(\displaystyle{ CE}\) to wysokość trapezu.
Zapisuję warunki aby znaleźć długości boków trapezu i wysokość.
\(\displaystyle{ \begin{cases}CE^2+EB^2=225 \\ AE^2+CE^2=AC^2 \\ CE^2=AE \cdot EB \\ AC^2+225=(AE+EB)^2\end{cases}}\)
Dwa pytania:
1. Dlaczego rozwiązanie tego układu nie prowadzi do rozwiązania zadania?
2. Gdzie jest błąd?
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 sie 2015, o 16:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
trapez równoramienny
No właśnie tego nie rozumiem dlaczego to muszę wykorzystać żeby to rozwiązać - mam 4 równania z czterema niewiadomymi i nic z tego nie wychodzi mimo że wydaje się, że są to prawidłowe zależności.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
trapez równoramienny
Są prawidłowe, ale są zależne od siebie, to tak jakbyś miał równania:
\(\displaystyle{ x+y=12 \\ y+z=11 \\ x+2y+z=23}\)
Co z tego, że mamy trzy niewiadome i trzy równania, jak ostatnie powstało z dodania dwóch pierwszych i nic nowego nie wnosi.
\(\displaystyle{ x+y=12 \\ y+z=11 \\ x+2y+z=23}\)
Co z tego, że mamy trzy niewiadome i trzy równania, jak ostatnie powstało z dodania dwóch pierwszych i nic nowego nie wnosi.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
trapez równoramienny
Te równania wcale nie są od siebie niezależne. Np. równanie 3 jest konsekwencją a równania 4 i prostokątności trójkąta.-- 1 wrz 2015, o 11:55 --To, że warunak na kąt jest konieczny widać gdy narysuje się dowolny trójkąt prostokątny \(\displaystyle{ ACB}\). taki, że\(\displaystyle{ CB=15}\) Łatwo można do niego dorysować trapez a jego pole będzie mocno zależeć od kąta przy \(\displaystyle{ A}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 sie 2015, o 16:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
trapez równoramienny
To spróbuję wykorzystać ten kąt.
Zapisuję układ warunków
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{15}{\sin(150^\circ-\angle BCD)}=\frac{BD}{\sin \angle BCD} \\ \frac{BD}{\sin \angle BCD}=\frac{\sqrt{225+BD^2-2 BD \cdot 15 \cdot \cos 30^\circ}}{\sin 30^\circ} \end{cases}}\)
Czy stąd wyliczę \(\displaystyle{ BD}\) i \(\displaystyle{ \angle BCD}\) ? Jak mam sprawdzić czy te równania są niezależne?
Zapisuję układ warunków
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{15}{\sin(150^\circ-\angle BCD)}=\frac{BD}{\sin \angle BCD} \\ \frac{BD}{\sin \angle BCD}=\frac{\sqrt{225+BD^2-2 BD \cdot 15 \cdot \cos 30^\circ}}{\sin 30^\circ} \end{cases}}\)
Czy stąd wyliczę \(\displaystyle{ BD}\) i \(\displaystyle{ \angle BCD}\) ? Jak mam sprawdzić czy te równania są niezależne?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
trapez równoramienny
Nie wiem. Ale wiem, że tego typu zadania rozwiązuje sie przez przyjrzenie sie zależnosciom pomiędzy elementami, a nie przez wypisanie jakichkolwiek układów równań. Niektóre z nich moga by naprawdę trudne lub niemożliwe do rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 sie 2015, o 16:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
trapez równoramienny
Te równania również są zależne, nic z tego nie rozumiem. To jak zrobić to zadanie? Trójkąty \(\displaystyle{ AEC,ACB,CEB}\) są podobne, ale nie bardzo wiem jak to wykorzystać - próbowałem układać warunki, ale na nic.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
trapez równoramienny
Po prostu pomyśl jakie elementy będą Ci potrzebne do rozwiązania tego zadania. Potem spróbuj się do nich jakoś "dobrać". Ale nie zaczynaj od wypisywania wszystkich możliwych zależności, bo po prostu zginiesz. Może wato wprowadzić jakiś kąt?
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
trapez równoramienny
Myślę nawet, że kąt "przy wierzchołku A" będzie w tej chwili zbawienny (+ pamiętaj, że masz do czynienia z trapezem równoramiennym).