podobienstwo figur, twierdzenie Talesa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kw

podobienstwo figur, twierdzenie Talesa

Post autor: kw »

Potrzebowalem rysunku, tam tez jest opis zadania.

Zapraszam


Ma wyjsc 2 i 3, ale kompletenie nie wiem, jak sie za to wziac :/ tzn. jak to wyliczyc
_el_doopa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 453
Rejestracja: 22 sie 2004, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 16 razy

podobienstwo figur, twierdzenie Talesa

Post autor: _el_doopa »

zauwaz że
\(\displaystyle{ R+r=5}\) to masz odległośc miedzy środkami
\(\displaystyle{ {r \over 10}={R \over 15}}\) to jest Tales
(narysuj promienie do punktów styczności z ramieniem kąta)

i stąd \(\displaystyle{ r=2,R=3}\)
kw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 lut 2005, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole

podobienstwo figur, twierdzenie Talesa

Post autor: kw »

Fajnie, ale nie wiem, czy jak tak napisze, to nauczycielka mi to uzna :/
Tzn. to co napisales sie zgadza, ale to jest tak bardziej na kombinowanie ;)
Nie da sie tego jakos inaczej zapisac? tzn. zeby konkretnie wszylo. jak znam moja nauczycielke, to sie bedzie plula i powie, ze "och, dobrze to masz, ale mogles ladniej zapisac"

ale i tak thx :>
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

podobienstwo figur, twierdzenie Talesa

Post autor: Zlodiej »

Ładnie ... Tylko, że rysunek już nie istnieje, dlatego topic bez treści zadania już nie ma sensu ... temat blokuje
Zablokowany