Szerokość prostokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Zwiezda2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 23 sie 2015, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KPAKOB

Szerokość prostokąta

Post autor: Zwiezda2 »

jaką szerokość będzie miał prostokąt o powierzchni 1,14 ha dla poszczególnych długości

a)223 metrów
b)219 metrów
c)175 metrów

...
???
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Szerokość prostokąta

Post autor: mortan517 »

Pole prostokąta liczymy mnożąc długość przez szerokość. Ile to jest \(\displaystyle{ 1 ha}\)?
Zwiezda2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 23 sie 2015, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KPAKOB

Szerokość prostokąta

Post autor: Zwiezda2 »

1,14 ha to jest 114 arów. Jak obliczyć szerokość mając długość i powierzchnie, ktoś wie?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Szerokość prostokąta

Post autor: mortan517 »

Musisz zamienić hektary na metry kwadratowe.

\(\displaystyle{ P=s\cdot d}\), czyli pole jest iloczynem szerokości i długości.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Szerokość prostokąta

Post autor: Dilectus »

Podpowiem:

\(\displaystyle{ 1 ha= 100 \ a = 10^4 \ m ^{2}}\)

I zapamiętaj to do końca życia.

Zwiezda2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 23 sie 2015, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KPAKOB

Szerokość prostokąta

Post autor: Zwiezda2 »

a) 50 m 60 cm
b) 52 m
c) 65 m

???
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Szerokość prostokąta

Post autor: mortan517 »

Możesz napisać nam w jaki sposób to liczysz?
Zwiezda2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 23 sie 2015, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KPAKOB

Szerokość prostokąta

Post autor: Zwiezda2 »

Na kalkulatorze podzieliłem 14 000 przez poszczególne długości. Może ktoś podać prawidłowe odpowiedzi bo ja niezbyt umiem liczyć.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Szerokość prostokąta

Post autor: mortan517 »

Byłoby w porządku, ale nie powinieneś dzielić \(\displaystyle{ 14000}\) tylko \(\displaystyle{ 1,14 \cdot 10^4=11400}\).
Longines
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 11 cze 2009, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 4 razy

Szerokość prostokąta

Post autor: Longines »

Do Dilectus
Z tym do końca życia przesadziłeś.
Jednostki mogą ulec zmianie.
ODPOWIEDZ