Twierdzenie Pitagorasa, problematyczne rownanie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
revage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 9 sie 2015, o 11:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

Twierdzenie Pitagorasa, problematyczne rownanie

Post autor: revage »

\(\displaystyle{ \left( 4-2 \sqrt{2} ^{2 } \right) + \left( \sqrt{42} \right) ^{2}= x^{2}}\)

jak to rozwiązać ? pierwiastkuje obie strony i wychodzi \(\displaystyle{ 66-16 \sqrt{2}}\), a powinno \(\displaystyle{ 8- \sqrt{2}}\)
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Twierdzenie Pitagorasa, problematyczne rownanie

Post autor: Medea 2 »

Jeżeli jest tak, jak napisałaś, to wychodzi \(\displaystyle{ x^2 = (4-4) + 42}\), czyli \(\displaystyle{ x = \pm \sqrt{42}}\). Jeżeli źle przepisałaś pierwszy składnik, to znaczy miało być \(\displaystyle{ (4-2\sqrt{2})^2 + \ldots}\), to \(\displaystyle{ x^2 = 42 + 16 + 8 - 16 \sqrt{2}}\), czyli \(\displaystyle{ x^2 = 66 - 16 \sqrt{2}}\). Ten sam wynik, który uzyskałaś Ty.
revage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 9 sie 2015, o 11:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

Twierdzenie Pitagorasa, problematyczne rownanie

Post autor: revage »

tak, kwadrat powinien być po nawiasie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Twierdzenie Pitagorasa, problematyczne rownanie

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ x^2=66-16 \sqrt{2}=64 -2\cdot 8\cdot\sqrt{2}+(\sqrt{2})^2=(8-\sqrt{2})^2}\)
ODPOWIEDZ