Trójkąt ostrokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Trójkąt ostrokątny
Trójkąt ostrokątny \(\displaystyle{ ABC}\) ma pole równe \(\displaystyle{ S}\), a ponadto \(\displaystyle{ |BAC|= \alpha}\) i \(\displaystyle{ |ABC|= \beta}\), przy czym \(\displaystyle{ \beta < \alpha}\). Oblicz pole trójkąta ograniczonego prostą AB oraz dwusieczną i środkową poprowadzonymi z wierzchołka C.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Trójkąt ostrokątny
1. Środkowa dzieli trójkąt na dwa równe pola .
2. Jest wzór na pole trójkąta w którym wystepuje bok i dwa kąty do niego przyległe. \(\displaystyle{ P= \frac{a^2}{2(\ctg \beta +\ctg \gamma)}}\)
U Ciebie \(\displaystyle{ S= \frac{\left| AC\right| ^2}{2(\ctg \alpha +\ctg (180^{\circ}- \alpha - \beta ))}=
\frac{\left| AC\right| ^2}{2(\ctg \alpha -\ctg ( \alpha + \beta ))}}\)
Pole odcięte dwusieczną to np: \(\displaystyle{ S'= \frac{\left| AC\right| ^2}{2(\ctg \alpha +\ctg (90^{\circ}- \frac{\alpha + \beta }{2} ))}=
\frac{\left| AC\right| ^2}{2(\ctg \alpha +\tg ( \frac{\alpha + \beta }{2}))}}\)
Stąd
\(\displaystyle{ S'= \frac{\ctg \alpha -\ctg ( \alpha + \beta )}{\ctg \alpha +\tg ( \frac{\alpha + \beta }{2})} S}\)
3. Z resztą już sobie poradzisz.
2. Jest wzór na pole trójkąta w którym wystepuje bok i dwa kąty do niego przyległe. \(\displaystyle{ P= \frac{a^2}{2(\ctg \beta +\ctg \gamma)}}\)
U Ciebie \(\displaystyle{ S= \frac{\left| AC\right| ^2}{2(\ctg \alpha +\ctg (180^{\circ}- \alpha - \beta ))}=
\frac{\left| AC\right| ^2}{2(\ctg \alpha -\ctg ( \alpha + \beta ))}}\)
Pole odcięte dwusieczną to np: \(\displaystyle{ S'= \frac{\left| AC\right| ^2}{2(\ctg \alpha +\ctg (90^{\circ}- \frac{\alpha + \beta }{2} ))}=
\frac{\left| AC\right| ^2}{2(\ctg \alpha +\tg ( \frac{\alpha + \beta }{2}))}}\)
Stąd
\(\displaystyle{ S'= \frac{\ctg \alpha -\ctg ( \alpha + \beta )}{\ctg \alpha +\tg ( \frac{\alpha + \beta }{2})} S}\)
3. Z resztą już sobie poradzisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Trójkąt ostrokątny
W książce jest odpowiedź:
\(\displaystyle{ P= \frac{S\left( \sin \alpha - \sin \beta \right) }{2\left( \sin \alpha + \sin \beta \right) }}\).
Licząc w podany przez Ciebie sposób dostaję inny wynik.
Poza tym może jakiś dowód do 1)? (pole dzielone środkową)
I jakieś uzasadnienie do 2)? (pole trójkąta)
\(\displaystyle{ P= \frac{S\left( \sin \alpha - \sin \beta \right) }{2\left( \sin \alpha + \sin \beta \right) }}\).
Licząc w podany przez Ciebie sposób dostaję inny wynik.
Poza tym może jakiś dowód do 1)? (pole dzielone środkową)
I jakieś uzasadnienie do 2)? (pole trójkąta)
Ostatnio zmieniony 14 sie 2015, o 00:51 przez Dario1, łącznie zmieniany 1 raz.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Trójkąt ostrokątny
Czyli \(\displaystyle{ P= \frac{S}{2}}\)Dario1 pisze: W książce jest odpowiedź:
\(\displaystyle{ P= \frac{S\left( \sin \alpha -\sin \beta \right) }{2\left( \sin \alpha -\sin \beta \right) }}\).
Licząc w podany przez Ciebie sposób dostaję inny wynik.
Jeśli prawidłowo przepisałeś wynik z podręcznika to z całą pewnością jest on błędny. Wiesz dlaczego ?
Ciekawe jakiego dowodu oczekujesz na stwierdzenie że trójkąty które mają taką samą wysokość i równe podstawy mają równe pola ?Dario1 pisze:Poza tym może jakiś dowód do 1)? (pole dzielone środkową)
Może takie:Dario1 pisze:I jakieś uzasadnienie do 2)? (pole trójkąta)
Niech w trójkącie ostrokątnym kąty przy boku a wynoszą \(\displaystyle{ \beta}\) i \(\displaystyle{ \gamma}\) i niech odległość spodka wysokości h prostopadłej do boku a od wierchołka kąta \(\displaystyle{ \beta}\) wynosi x. Wtedy:
\(\displaystyle{ \frac{x}{h} =\ctg \beta \wedge \frac{a-x}{h} =\ctg \gamma}\)
Stąd :
\(\displaystyle{ a-h \ctg \beta=h \ctg \gamma}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a}{\ctg \beta+\ctg \gamma}}\)
Wzór o który pytasz dostajesz tak:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} ah=\frac{1}{2}\frac{a^2}{\ctg \beta+\ctg \gamma}}\)
Ps. A czy wzór ten będzie prawdziwy jeśli jeden z kątów jest kątem rozwartym ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Trójkąt ostrokątny
Pomyłka. Edytowałem poprzedni post.
Powinno być:
\(\displaystyle{ P= \frac{S\left( \sin \alpha - \sin \beta \right) }{2\left( \sin \alpha + \sin \beta \right) }}\)
Co do pierwszego to właśnie czegoś takiego oczekiwałem.
Co do drugiego to mam wątpliwość, zdaje mi się, że wzór powinien obowiązywań również dla rozwartego, chociaż istnieje ryzyko, że jeden z kotangensów będzie ujemny i być może wyjdzie wysokość ujemna, więc może trzeba wziąć moduł z tego wzoru?
Powinno być:
\(\displaystyle{ P= \frac{S\left( \sin \alpha - \sin \beta \right) }{2\left( \sin \alpha + \sin \beta \right) }}\)
Co do pierwszego to właśnie czegoś takiego oczekiwałem.
Co do drugiego to mam wątpliwość, zdaje mi się, że wzór powinien obowiązywań również dla rozwartego, chociaż istnieje ryzyko, że jeden z kotangensów będzie ujemny i być może wyjdzie wysokość ujemna, więc może trzeba wziąć moduł z tego wzoru?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Trójkąt ostrokątny
Tak, wzór jest poprawny także dla trójkatów rozwartokątnych.Dario1 pisze: zdaje mi się, że wzór powinien obowiązywań również dla rozwartego
A wracając do zadania, to dałem Ci wskazówki (pewnie istnieją inne, ale te jako pierwsze przyszły mi do głowy) dzięki którym masz możliwość jego rozwiązania. Moższ zastosować inny sposób, ale już czas abyś policzył szukane pole i pochwalił się wynikami.
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Trójkąt ostrokątny
Wyznaczyłem pola odcięte środkową i dwusieczną i odjąłem je od całkowitego pola trójkąta jednak dostałem wynik taki oto:
\(\displaystyle{ \frac{S\left( 2\ctg \left( \alpha + \beta \right) -\ctg \alpha -\tg \left( \frac{ \alpha + \beta }{2} \right) \right) }{2\ctg \alpha - 2\tg \frac{ \alpha + \beta }{2}}}\)
Który prawdopodobnie jest błędny. A jeśli nawet dobry to jak go przekształcić do odpowiedzi z książki?
\(\displaystyle{ \frac{S\left( 2\ctg \left( \alpha + \beta \right) -\ctg \alpha -\tg \left( \frac{ \alpha + \beta }{2} \right) \right) }{2\ctg \alpha - 2\tg \frac{ \alpha + \beta }{2}}}\)
Który prawdopodobnie jest błędny. A jeśli nawet dobry to jak go przekształcić do odpowiedzi z książki?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Trójkąt ostrokątny
Zgadzam się. W postaci którą podałeś jest on błędny.
Ale jeśli prawidłowo wykonasz odejmowanie :
\(\displaystyle{ P=S ^{'}- \frac{1}{2} S}\)
to dlaczego wynik miałby być zły ?
Mnie odpowiedź uzyskana z odejmowania satysfakcjonuje oraz jestem zbyt leniwy aby ją przekształcać do odpowiedzi książkowej, ale TY możesz powalczyć z trygonometrią.
Ale jeśli prawidłowo wykonasz odejmowanie :
\(\displaystyle{ P=S ^{'}- \frac{1}{2} S}\)
to dlaczego wynik miałby być zły ?
Pozbywając sie tangensów i kotangensów na rzecz sinusów i kosinusów, wykorzystując wzory na sinus i kosinus sumy kątów oraz inne wzory trygonometryczne.A jeśli nawet dobry to jak go przekształcić do odpowiedzi z książki?
Mnie odpowiedź uzyskana z odejmowania satysfakcjonuje oraz jestem zbyt leniwy aby ją przekształcać do odpowiedzi książkowej, ale TY możesz powalczyć z trygonometrią.
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Trójkąt ostrokątny
Ale to pole \(\displaystyle{ S'}\) to będzie pole które zawiera szukany przez nas trójkąt czy nie? W sensie czy środkowa będzie na prawo czy lewo od dwusiecznej?
-- 15 sie 2015, o 12:23 --
Innymi słowy dwusieczna będzie bliżej kąta alfa niż środkowa czy na odwrót?
Podstawiając do wzoru który podałeś otrzymałem:
\(\displaystyle{ P= \frac{\ctg \alpha -2\ctg \left( \alpha + \beta \right)-\tg\left( \frac{\alpha + \beta}{2} \right) }{2\ctg \alpha +2\tg\left( \frac{\alpha + \beta}{2} \right) }S}\).
Czy to dobry wynik? Nie przypomina on odpowiedzi z książki. Jaki wynik otrzymałeś?
Może można to zadanie zrobić innym sposobem?
-- 15 sie 2015, o 12:23 --
Innymi słowy dwusieczna będzie bliżej kąta alfa niż środkowa czy na odwrót?
Podstawiając do wzoru który podałeś otrzymałem:
\(\displaystyle{ P= \frac{\ctg \alpha -2\ctg \left( \alpha + \beta \right)-\tg\left( \frac{\alpha + \beta}{2} \right) }{2\ctg \alpha +2\tg\left( \frac{\alpha + \beta}{2} \right) }S}\).
Czy to dobry wynik? Nie przypomina on odpowiedzi z książki. Jaki wynik otrzymałeś?
Może można to zadanie zrobić innym sposobem?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Trójkąt ostrokątny
Nie musisz polegać na innych w kwestii ,, czy dwusieczna będzie bliżej kąta alfa niż środkowa czy na odwrót?'.
Weź kartkę w kratkę i narysuj dowolny kąt symetryczny względem jednej z linni (która będzie dwusieczną).
Na jednym z ramion wybierz punkt i z niego poprowadż kilka linii otrzymując różne trójkąty. Dla każdej skonstruuj środkową i masz empiryczna odpowiedź.
W sprawie uzyskanego wyniku i jego zgodności z wynikiem książkowym swoje zdanie wyraziłem już w poprzednim poscie.
Weź kartkę w kratkę i narysuj dowolny kąt symetryczny względem jednej z linni (która będzie dwusieczną).
Na jednym z ramion wybierz punkt i z niego poprowadż kilka linii otrzymując różne trójkąty. Dla każdej skonstruuj środkową i masz empiryczna odpowiedź.
W sprawie uzyskanego wyniku i jego zgodności z wynikiem książkowym swoje zdanie wyraziłem już w poprzednim poscie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Trójkąt ostrokątny
No ok przekonałem się, że tam gdzie bliżej większy kąt tam dwusieczna,a tam gdzie mniejszy środkowa.
Ale możesz podać jaki wynik Ci wyszedł? Mógłbym porównać ze swoim wynikiem.
Nawiasem mówiąc to powinna być chyba:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}S-S'}\),a nie na odwrót.
Ale możesz podać jaki wynik Ci wyszedł? Mógłbym porównać ze swoim wynikiem.
Nawiasem mówiąc to powinna być chyba:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}S-S'}\),a nie na odwrót.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Trójkąt ostrokątny
No wreszcie ! Doczekałem się aż zaczniesz tu myśleć samodzielnie.
Zacząłeś kombinować więc znalazłeś błąd, a teraz wykaż się tym samym w stosunku do poprawności otrzymanego wyniku lub znajdź niepoprawne przekształcenie użyte przy jego obliczaniu.
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2} S-S^{'}= \frac{2\ctg \left( \alpha + \beta \right)+\tg\left( \frac{\alpha + \beta}{2} \right) -\ctg \alpha }{2\ctg \alpha +2\tg\left( \frac{\alpha + \beta}{2} \right) }S}\).
Nie zaglądaj do ukrytej treści jeśli uważasz że powyższy wynik jest zły.
Ps. Sorry, zapomniałem wczoraj odpisać.
Zacząłeś kombinować więc znalazłeś błąd, a teraz wykaż się tym samym w stosunku do poprawności otrzymanego wyniku lub znajdź niepoprawne przekształcenie użyte przy jego obliczaniu.
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2} S-S^{'}= \frac{2\ctg \left( \alpha + \beta \right)+\tg\left( \frac{\alpha + \beta}{2} \right) -\ctg \alpha }{2\ctg \alpha +2\tg\left( \frac{\alpha + \beta}{2} \right) }S}\).
Nie zaglądaj do ukrytej treści jeśli uważasz że powyższy wynik jest zły.
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Trójkąt ostrokątny
No ta teraz tu wszystko jest jasne. Trzeba było tak od razu. Czyli okazuje się, że trzeba było inną metodą to zadanie rozwiązywać, aby otrzymać książkowy wzór. Bardzo ciężko bowiem przekształcić jedną postać rozwiązania do drugiego.