środek podobieństwa spiralnego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

środek podobieństwa spiralnego

Post autor: wielkireturner »

Dane są \(\displaystyle{ 2}\) odcinki nierównoległe \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\). Wyznaczyć środek podobieństwa spiralnego przeprowadzającego \(\displaystyle{ A}\) na \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ B}\) na \(\displaystyle{ D}\).

Czy środkiem takiego przekształcenia jest po prostu punkt przecięcia prostych \(\displaystyle{ CD}\) i \(\displaystyle{ AB}\)?
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

środek podobieństwa spiralnego

Post autor: SidCom »

Tak, bo dowolny obrót jest podobieństwem spiralnym...
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

środek podobieństwa spiralnego

Post autor: Medea 2 »

Niech \(\displaystyle{ A = (-1,0)}\), \(\displaystyle{ B = (1,0)}\), \(\displaystyle{ C = (0,-2)}\), \(\displaystyle{ D = (0,5)}\). Jakie są środek i skala tego podobieństwa?
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

środek podobieństwa spiralnego

Post autor: wielkireturner »

SidCom pisze:Tak, bo dowolny obrót jest podobieństwem spiralnym...
Ale zgadza się to przy skali nierównej 1? I które punkty są bliżej przecięcia prostych, by takie przekształcenie zachodziło?
Pinionrzek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bonn
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 63 razy

środek podobieństwa spiralnego

Post autor: Pinionrzek »

Oczywiście powyższy wniosek jest błędny. Aby znaleźć środek takiego podobieństwa spiralnego, należy zaznaczyć \(\displaystyle{ E=AC \cap BD}\). Wtedy drugi punkt przecięcia okręgów opisanych na \(\displaystyle{ ABE}\) i \(\displaystyle{ ECD}\) jest środkiem wspomnianego podobieństwa spiralnego.
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

środek podobieństwa spiralnego

Post autor: wielkireturner »

Pinionrzek pisze:Oczywiście powyższy wniosek jest błędny. Aby znaleźć środek takiego podobieństwa spiralnego, należy zaznaczyć \(\displaystyle{ E=AC \cap BD}\). Wtedy drugi punkt przecięcia okręgów opisanych na \(\displaystyle{ ABE}\) i \(\displaystyle{ ECD}\) jest środkiem wspomnianego podobieństwa spiralnego.
Oczywiście dzięki. Moje pozostałe zadania wynikły z tej sprzeczności.
ODPOWIEDZ