zbiór punktów stałych izometrii

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

zbiór punktów stałych izometrii

Post autor: wielkireturner »

Wyznaczyć zbiór punktów stałych izometrii \(\displaystyle{ \delta _{O} T _ { \vec{w}}s_{D}}\), jeśli \(\displaystyle{ \vec{w} \parallel D}\) oraz \(\displaystyle{ O \in D}\).

Zbiorem punktów stałych tej izometrii jest prosta stanowiąca oś symetrii \(\displaystyle{ s_{ \Delta _{2}}}\) będącą złożeniem trzech symetrii względem równoległych prostych \(\displaystyle{ s_{ \Delta _{1}},s_{D_{1}},s_{D_{2}}}\), gdzie \(\displaystyle{ \delta _{O}= s_{D} s_{ \Delta_{1}}}\) i \(\displaystyle{ T_{ \vec{w} } = s_{D_{1}}s_{D_{2}}}\).
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

zbiór punktów stałych izometrii

Post autor: Medea 2 »

Napisz to po polsku, bo używane w ChinaTown oznaczenia raczej nie należą do standardowych. Czym są \(\displaystyle{ O, D, w}\)?
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

zbiór punktów stałych izometrii

Post autor: wielkireturner »

Medea 2 pisze:Napisz to po polsku, bo używane w ChinaTown oznaczenia raczej nie należą do standardowych. Czym są \(\displaystyle{ O, D, w}\)?
\(\displaystyle{ \vec{w}}\) to wektor, \(\displaystyle{ D}\) to prosta, \(\displaystyle{ O}\) to punkt
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

zbiór punktów stałych izometrii

Post autor: Medea 2 »

Bez straty ogólności można przyjąć, że prosta to oś iksów, wektor jest jednostkowy, zaś punkt leży w początku układu współrzędnych. Wtedy punkt \(\displaystyle{ (x,y)}\) przechodzi kolejno na \(\displaystyle{ (x,-y)}\), \(\displaystyle{ (x+1, -y)}\), \(\displaystyle{ (-1-x, y)}\). Jest tylko jeden punkt stały...
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

zbiór punktów stałych izometrii

Post autor: wielkireturner »

Medea 2 pisze:Bez straty ogólności można przyjąć, że prosta to oś iksów, wektor jest jednostkowy, zaś punkt leży w początku układu współrzędnych. Wtedy punkt \(\displaystyle{ (x,y)}\) przechodzi kolejno na \(\displaystyle{ (x,-y)}\), \(\displaystyle{ (x+1, -y)}\), \(\displaystyle{ (-1-x, y)}\). Jest tylko jeden punkt stały...
Radośnie.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

zbiór punktów stałych izometrii

Post autor: Medea 2 »

A jednak nie, cała prosta! Jeżeli \(\displaystyle{ x = -x-1}\) i \(\displaystyle{ y = y}\), to \(\displaystyle{ \{-1/2\} \times\RR}\) jest rozwiązaniem. Wybacz pomyłkę.
ODPOWIEDZ