Przez punkt P
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Przez punkt P
Przez punkt \(\displaystyle{ P}\) należący do boku \(\displaystyle{ AC}\) damego trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) prowadzimy proste równoległe do boków \(\displaystyle{ BC}\) i \(\displaystyle{ AB}\). Jaki powinien być stosunek \(\displaystyle{ \frac{|AP|}{|PC|}}\), aby pole równoległoboku ograniczonego poprowadzonymi prostymi i bokami \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ BC}\) było największe?
Proszę o sprawdzenie poniższego rozwiązania bo mi wydaje się ono podejrzane.
Niech kąt przy wierzchołku A będzie \(\displaystyle{ \beta}\), przy B \(\displaystyle{ gamma}\) i przy C \(\displaystyle{ \alpha}\). Odcinek AP oznaczmy jako x i odcinek PC jako y. Przecięcie prostej z bokiem AB oznaczmy przez D i z bokiem BC przez E. DP oznaczmy jako x' i PE jako y'. Wówczas z twierdzenia sinusów dla trójkąta ADP mamy: \(\displaystyle{ \frac{x}{\sin\left( 180- \alpha - \beta \right) }= \frac{x'}{\sin \beta }}\), a stąd \(\displaystyle{ x'=x \frac{\sin \beta }{\sin\left( \alpha + \beta \right) }}\). I z tw. sin w trójkącie PEC mamy: \(\displaystyle{ \frac{y}{\sin\left( 180- \alpha - \beta \right) }= \frac{y'}{\sin \alpha }}\), a stąd mamy: \(\displaystyle{ y'=y \frac{\sin \alpha }{\sin\left( \alpha + \beta \right) }}\). Więc pole równoległoboku wynosi \(\displaystyle{ P=x'y'\sin\left( \left( gamma\right) \right)=xy \frac{\sin \alpha \sin \beta }{\sin\left( \alpha + \beta \right) }}\). Jeśli jako długość AC przyjmiemy d to mamy: \(\displaystyle{ P=x\left( x-d\right) \frac{\sin \alpha \sin \beta }{\sin\left( \alpha + \beta \right) }}\). I wyrażenie z sinusami nas za bardzo chyba nie obchodzi i liczymy pochodną:
\(\displaystyle{ P ^{'}\left( x\right)=\left( d-x\right)\frac{\sin \alpha \sin \beta }{\sin\left( \alpha + \beta \right) }+x\left( -1\right)\frac{\sin \alpha \sin \beta }{\sin\left( \alpha + \beta \right) }=0}\) z tego mamy: \(\displaystyle{ d-2x=0}\), a zatem \(\displaystyle{ x=d/2}\). Czyli P ma leżeć w połowie boku AC zatem \(\displaystyle{ \frac{|AP|}{|PC|}=1}\). Zgadza się?
Proszę o sprawdzenie poniższego rozwiązania bo mi wydaje się ono podejrzane.
Niech kąt przy wierzchołku A będzie \(\displaystyle{ \beta}\), przy B \(\displaystyle{ gamma}\) i przy C \(\displaystyle{ \alpha}\). Odcinek AP oznaczmy jako x i odcinek PC jako y. Przecięcie prostej z bokiem AB oznaczmy przez D i z bokiem BC przez E. DP oznaczmy jako x' i PE jako y'. Wówczas z twierdzenia sinusów dla trójkąta ADP mamy: \(\displaystyle{ \frac{x}{\sin\left( 180- \alpha - \beta \right) }= \frac{x'}{\sin \beta }}\), a stąd \(\displaystyle{ x'=x \frac{\sin \beta }{\sin\left( \alpha + \beta \right) }}\). I z tw. sin w trójkącie PEC mamy: \(\displaystyle{ \frac{y}{\sin\left( 180- \alpha - \beta \right) }= \frac{y'}{\sin \alpha }}\), a stąd mamy: \(\displaystyle{ y'=y \frac{\sin \alpha }{\sin\left( \alpha + \beta \right) }}\). Więc pole równoległoboku wynosi \(\displaystyle{ P=x'y'\sin\left( \left( gamma\right) \right)=xy \frac{\sin \alpha \sin \beta }{\sin\left( \alpha + \beta \right) }}\). Jeśli jako długość AC przyjmiemy d to mamy: \(\displaystyle{ P=x\left( x-d\right) \frac{\sin \alpha \sin \beta }{\sin\left( \alpha + \beta \right) }}\). I wyrażenie z sinusami nas za bardzo chyba nie obchodzi i liczymy pochodną:
\(\displaystyle{ P ^{'}\left( x\right)=\left( d-x\right)\frac{\sin \alpha \sin \beta }{\sin\left( \alpha + \beta \right) }+x\left( -1\right)\frac{\sin \alpha \sin \beta }{\sin\left( \alpha + \beta \right) }=0}\) z tego mamy: \(\displaystyle{ d-2x=0}\), a zatem \(\displaystyle{ x=d/2}\). Czyli P ma leżeć w połowie boku AC zatem \(\displaystyle{ \frac{|AP|}{|PC|}=1}\). Zgadza się?
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Przez punkt P
Dobrze!
Tylko po co wykorzystywałeś twierdzenie sinusów? Wystarczyło powołać się na podobieństwo trójkątów \(\displaystyle{ ADP}\) i \(\displaystyle{ PEC}\).
Tradycyjnie w trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest przy wierzchołku \(\displaystyle{ A}\), a bok \(\displaystyle{ a}\) vis-à-vis tegoż.
Tylko po co wykorzystywałeś twierdzenie sinusów? Wystarczyło powołać się na podobieństwo trójkątów \(\displaystyle{ ADP}\) i \(\displaystyle{ PEC}\).
Tradycyjnie w trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest przy wierzchołku \(\displaystyle{ A}\), a bok \(\displaystyle{ a}\) vis-à-vis tegoż.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Przez punkt P
Wystarczy zauważyć następującą rzecz: gdy położenie punktu \(\displaystyle{ P}\) na odcinku \(\displaystyle{ AC}\) zmienia sia liniowo, to pole równoległoboku zmienia sia kwadratowo (. A ponieważ przy \(\displaystyle{ P=A}\) i \(\displaystyle{ P=C}\)przyjmuje taka samą wartość 0, więc maksimum jest w połowie.
@Dario1 przyjęło sie oznaczać kąty przy wierzchołkach \(\displaystyle{ A,B,C}\) przez \(\displaystyle{ \alpha, \beta,\gamma}\) odpowiednio. Inne oznaczenia nie sa błedem, ale na dłuższą metę źle się czyta
Edit: poprawiłem tego koszmarka.
@Dario1 przyjęło sie oznaczać kąty przy wierzchołkach \(\displaystyle{ A,B,C}\) przez \(\displaystyle{ \alpha, \beta,\gamma}\) odpowiednio. Inne oznaczenia nie sa błedem, ale na dłuższą metę źle się czyta
Edit: poprawiłem tego koszmarka.
Ostatnio zmieniony 31 lip 2015, o 22:38 przez a4karo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Przez punkt P
Na przykąd stąd, że trójkąty utworzone przez wierzchołek A, punkt P i bok równoległoboku przechodzący przez P są podobne dla róznych punktów P. (Liniowośc daje tw. Talesa)
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Przez punkt P
Można wyprowadzić równanie na pole równoległoboku bez użycia Twoich sinusów. Nawet \(\displaystyle{ h'=x'\sin\beta}\) nie jest potrzebne, bo trójkąt można przekształcić tak (pochylić), aby było \(\displaystyle{ \sin\beta=\frac{\pi}{2}}\) (pola trójkąta i równoległoboku nie ulegną zmianie, bo podstawy i wysokości zostaną zachowane).
Można też zauważyć, że gdy \(\displaystyle{ x\to0}\) lub \(\displaystyle{ x\to b}\) to \(\displaystyle{ h'\mbox{·}y'\to0}\) i w obu przypadkach w taki sam sposób, więc \(\displaystyle{ h'\mbox{·}y'}\) będzie miało maksimum, gdy \(\displaystyle{ x=\frac{b}{2}}\) i wówczas \(\displaystyle{ h'\mbox{·}y'=\frac{P_{ABC}}{2}}\).
Można też zauważyć, że gdy \(\displaystyle{ x\to0}\) lub \(\displaystyle{ x\to b}\) to \(\displaystyle{ h'\mbox{·}y'\to0}\) i w obu przypadkach w taki sam sposób, więc \(\displaystyle{ h'\mbox{·}y'}\) będzie miało maksimum, gdy \(\displaystyle{ x=\frac{b}{2}}\) i wówczas \(\displaystyle{ h'\mbox{·}y'=\frac{P_{ABC}}{2}}\).
Ostatnio zmieniony 1 sie 2015, o 00:44 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Przez punkt P
SlotaWoj, a można wyprowadzić ten wzór na pole równoległoboku bez użycia tw. sinusów? Chodzi mi o to podobieństwo trójkątów, czy jakoś z tych proporcji by się nie dało? Bo ja na pierwszy rzut oka nie widzę. A z innej beczki co to jest \(\displaystyle{ h'\mbox{·}y'}\), że piszesz, że przy skrajnych położeniach dąży do do zera?
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Przez punkt P
\(\displaystyle{ h'\mbox{·}y'}\) jest polem równoległoboku (w poprzednik poście była niedoróbka, więc nie było to oczywiste).
Można bez twierdzenia sinusów.
Można bez twierdzenia sinusów.
- \(\displaystyle{ h'\mbox{·}y' = P_{ABC}\left(1-\left(\frac{x}{b}\right)^2-\left(\frac{b-x}{b}\right)^2\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Przez punkt P
SlotaWoj możesz wyprowadzić wzór
\(\displaystyle{ h'\mbox{·}y' = P_{ABC}\left(1-\left(\frac{x}{b}\right)^2-\left(\frac{b-x}{b}\right)^2\right)}\) ?
Intuicyjnie wyczuwam, że to pole całego trójkąta minus części odpowiadające pozostałym dwóm trójkątom wzięte jako kwadraty skali podobieństwa. Ale jak do tego doszedłeś?
\(\displaystyle{ h'\mbox{·}y' = P_{ABC}\left(1-\left(\frac{x}{b}\right)^2-\left(\frac{b-x}{b}\right)^2\right)}\) ?
Intuicyjnie wyczuwam, że to pole całego trójkąta minus części odpowiadające pozostałym dwóm trójkątom wzięte jako kwadraty skali podobieństwa. Ale jak do tego doszedłeś?
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Przez punkt P
Patrząc się na rysunek.
Potraktowałem cały trójkąt jako figurę złożoną równoległoboku i dwóch trójkątów podobnych do całego w skalach jw.
Potraktowałem cały trójkąt jako figurę złożoną równoległoboku i dwóch trójkątów podobnych do całego w skalach jw.