punkt w nieskonczoności i biegunowe, pytanie
-
- Użytkownik
- Posty: 403
- Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: London ChinaTown
- Podziękował: 151 razy
- Pomógł: 4 razy
punkt w nieskonczoności i biegunowe, pytanie
Mam dane zadanie:
Okrąg \(\displaystyle{ \omega}\) o środku w \(\displaystyle{ I}\) wpisany w trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) jest styczny do boków \(\displaystyle{ BC, CA, AB}\) w punktach \(\displaystyle{ D,E,F}\). Punkty \(\displaystyle{ M, N}\) są środkami odpowiednio odcinków \(\displaystyle{ AB, BC}\). Udowodnić, że proste \(\displaystyle{ MN, EF, CI}\) są współpękowe.
Rozwiązanie korzysta z tego, że biegunem prostej \(\displaystyle{ CI}\) jest \(\displaystyle{ X^{ \infty }}\), dlatego współliniowość biegunów prostych \(\displaystyle{ MN, EF, CI}\) jest oczywista.
Teraz, moim pytaniem jest, czy dla prostych \(\displaystyle{ BI}\) i \(\displaystyle{ AI}\) wynikałoby, posługując się analogiczną metodą, że przecinają się w jednym punkcie z \(\displaystyle{ MN, EF}\)?
Okrąg \(\displaystyle{ \omega}\) o środku w \(\displaystyle{ I}\) wpisany w trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) jest styczny do boków \(\displaystyle{ BC, CA, AB}\) w punktach \(\displaystyle{ D,E,F}\). Punkty \(\displaystyle{ M, N}\) są środkami odpowiednio odcinków \(\displaystyle{ AB, BC}\). Udowodnić, że proste \(\displaystyle{ MN, EF, CI}\) są współpękowe.
Rozwiązanie korzysta z tego, że biegunem prostej \(\displaystyle{ CI}\) jest \(\displaystyle{ X^{ \infty }}\), dlatego współliniowość biegunów prostych \(\displaystyle{ MN, EF, CI}\) jest oczywista.
Teraz, moim pytaniem jest, czy dla prostych \(\displaystyle{ BI}\) i \(\displaystyle{ AI}\) wynikałoby, posługując się analogiczną metodą, że przecinają się w jednym punkcie z \(\displaystyle{ MN, EF}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 403
- Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: London ChinaTown
- Podziękował: 151 razy
- Pomógł: 4 razy
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
punkt w nieskonczoności i biegunowe, pytanie
biegunem prostej \(\displaystyle{ CI}\) jest punkt w nieskończoności prostej \(\displaystyle{ AB}\), a biegunami prostych \(\displaystyle{ AI}\) i \(\displaystyle{ BI}\) są punkty w nieskończoności prostych \(\displaystyle{ BC}\) i \(\displaystyle{ CA}\)
jak widać to są zupełnie inne punkty, więc nie ma żadnego powodu, dla którego można by tak wnioskować
jak widać to są zupełnie inne punkty, więc nie ma żadnego powodu, dla którego można by tak wnioskować
-
- Użytkownik
- Posty: 403
- Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: London ChinaTown
- Podziękował: 151 razy
- Pomógł: 4 razy
punkt w nieskonczoności i biegunowe, pytanie
A czy można powiedzieć o biegunie prostej \(\displaystyle{ CI}\) powiedzieć, że jest punktem w nieskończoności prostej \(\displaystyle{ ED}\)?timon92 pisze:biegunem prostej \(\displaystyle{ CI}\) jest punkt w nieskończoności prostej \(\displaystyle{ AB}\), a biegunami prostych \(\displaystyle{ AI}\) i \(\displaystyle{ BI}\) są punkty w nieskończoności prostych \(\displaystyle{ BC}\) i \(\displaystyle{ CA}\)
jak widać to są zupełnie inne punkty, więc nie ma żadnego powodu, dla którego można by tak wnioskować
edit: Dlaczego biegun prostej \(\displaystyle{ CI}\) jest punktem w nieskończoności prostej akurat \(\displaystyle{ AB}\)?
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
punkt w nieskonczoności i biegunowe, pytanie
sorki, źle mi się napisało
masz rację, biegunem prostej \(\displaystyle{ CI}\) jest punkt w nieskończoności prostej \(\displaystyle{ DE}\) i tak samo źle napisałem bieguny \(\displaystyle{ AI}\) i \(\displaystyle{ BI}\)
masz rację, biegunem prostej \(\displaystyle{ CI}\) jest punkt w nieskończoności prostej \(\displaystyle{ DE}\) i tak samo źle napisałem bieguny \(\displaystyle{ AI}\) i \(\displaystyle{ BI}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 403
- Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: London ChinaTown
- Podziękował: 151 razy
- Pomógł: 4 razy
punkt w nieskonczoności i biegunowe, pytanie
Nic się nie stało. Jak w takim razie logicznie uzasadnić, że akurat punkt w nieskończoności prostej \(\displaystyle{ DE}\) - biegun \(\displaystyle{ CI}\) jest współliniowy z biegunami prostych \(\displaystyle{ MN, EF}\)?timon92 pisze:sorki, źle mi się napisało
masz rację, biegunem prostej \(\displaystyle{ CI}\) jest punkt w nieskończoności prostej \(\displaystyle{ DE}\) i tak samo źle napisałem bieguny \(\displaystyle{ AI}\) i \(\displaystyle{ BI}\)
edit: I jeszcze jak w rozwiązaniu zadania napisano, że punkt \(\displaystyle{ X^{ \infty }}\) ma kierunek \(\displaystyle{ DB}\), jest to zgodne z prawdą, a jeśli tak, to czym różni się kierunek od prostej, na której punkt \(\displaystyle{ X^{ \infty }}\) leży?
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
punkt w nieskonczoności i biegunowe, pytanie
musisz pokazać, że prosta przechodząca przez bieguny prostych \(\displaystyle{ MN}\) i \(\displaystyle{ EF}\) jest równoległa do prostej \(\displaystyle{ DE}\)wielkireturner pisze: Jak w takim razie logicznie uzasadnić, że akurat punkt w nieskończoności prostej \(\displaystyle{ DE}\) - biegun \(\displaystyle{ CI}\) jest współliniowy z biegunami prostych \(\displaystyle{ MN, EF}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 403
- Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: London ChinaTown
- Podziękował: 151 razy
- Pomógł: 4 razy
punkt w nieskonczoności i biegunowe, pytanie
A, okej, to jest oczywiste, dzięki. Jeszcze jakbyś mógł odnieść się do tego 'Jjak w rozwiązaniu zadania napisano, że punkt \(\displaystyle{ X^{ \infty }}\) ma kierunek \(\displaystyle{ DB}\), czy jest to zgodne z prawdą, a jeśli tak, to czym różni się kierunek od prostej, na której punkt \(\displaystyle{ X^{ \infty }}\) leży?' byłoby znakomicie.timon92 pisze:musisz pokazać, że prosta przechodząca przez bieguny prostych \(\displaystyle{ MN}\) i \(\displaystyle{ EF}\) jest równoległa do prostej \(\displaystyle{ DE}\)wielkireturner pisze: Jak w takim razie logicznie uzasadnić, że akurat punkt w nieskończoności prostej \(\displaystyle{ DE}\) - biegun \(\displaystyle{ CI}\) jest współliniowy z biegunami prostych \(\displaystyle{ MN, EF}\)?
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
punkt w nieskonczoności i biegunowe, pytanie
chyba \(\displaystyle{ DE}\) ale mniejsza z tymwielkireturner pisze: jak w rozwiązaniu zadania napisano, że punkt \(\displaystyle{ X^{ \infty }}\) ma kierunek \(\displaystyle{ DB}\), czy jest to zgodne z prawdą, a jeśli tak, to czym różni się kierunek od prostej, na której punkt \(\displaystyle{ X^{ \infty }}\) leży?
różni autorzy podręczników do geometrii rzutowej używają różnych terminów, ale z kontekstu wiadomo o co chodzi
zazwyczaj mówi się, że do każdej prostej "dorzucamy" punkt w nieskończoności (często nazywa się go kierunkiem tej prostej), przy czym umawiamy się, że równoległe proste mają ten sam kierunek oraz że wszystkie kierunki leżą na tzw. prostej w nieskończoności
to co zacytowałeś należy rozumieć tak, że \(\displaystyle{ X^\infty}\) jest kierunkiem (czyli punktem w nieskończoności) prostej \(\displaystyle{ DE}\)
pozdro