Największe pole
-
- Użytkownik
- Posty: 279
- Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lub
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 21 razy
Największe pole
Dany jest trapez \(\displaystyle{ ABCD \ (AB||CD)}\). Na podstawie \(\displaystyle{ AB}\) wybieramy punkt \(\displaystyle{ K}\), zaś na podstawie \(\displaystyle{ CD}\) punkt \(\displaystyle{ L}\). Niech \(\displaystyle{ \mathcal{F}}\) będzie częścią wspólną trójkątów \(\displaystyle{ ABL}\) i \(\displaystyle{ DCK}\). Przy jakim położeniu punktów \(\displaystyle{ K}\) i \(\displaystyle{ L}\) figura \(\displaystyle{ \mathcal{F}}\) ma największe pole?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Największe pole
Wydaje się mi , iż punkty K, L powinny leżeć na prostej przecinającej podstawy trapezu i przechodzącej przez wierzchołek kąta którego ramiona zawiarają nierównoległe boki trapezu.
Pole F ma wtedy wartość
\(\displaystyle{ F= \frac{ab}{(a+b)^2}P}\)
gdzie \(\displaystyle{ a, b}\) to podstawy trapezu o polu \(\displaystyle{ P}\).
Pole F ma wtedy wartość
\(\displaystyle{ F= \frac{ab}{(a+b)^2}P}\)
gdzie \(\displaystyle{ a, b}\) to podstawy trapezu o polu \(\displaystyle{ P}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Największe pole
kerajs, A co w przypadku gdy trapez jest równoległobokiem?
Nietrudno jest pokazać, że pole figury \(\displaystyle{ \mathcal{F}}\) nie przekracza \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) pola trapezu. Aczkolwiek równość w tej nierówności może zajść tylko wtedy gdy trapez będzie równoległobokiem. Więc dla równoległoboku maksimum to \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) pola trapezu, co daje wynik taki sam jak wzór podany przez kerajsa powyżej. Dlatego też, skłaniam się do stwierdzenia, że rzeczywiście maksimum wynosi właśnie tyle, ale dowodu nie mam.
Nietrudno jest pokazać, że pole figury \(\displaystyle{ \mathcal{F}}\) nie przekracza \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) pola trapezu. Aczkolwiek równość w tej nierówności może zajść tylko wtedy gdy trapez będzie równoległobokiem. Więc dla równoległoboku maksimum to \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) pola trapezu, co daje wynik taki sam jak wzór podany przez kerajsa powyżej. Dlatego też, skłaniam się do stwierdzenia, że rzeczywiście maksimum wynosi właśnie tyle, ale dowodu nie mam.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Największe pole
Wtedy K i L leżą na dowolnej prostej równoległej do boków równoległoboku i go tnącej. I wtedy pole F to \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) pola równoległoboku.bakala12 pisze:kerajs, A co w przypadku gdy trapez jest równoległobokiem?
(Jeśli przyjąć że wierzchołek kąta, którego ramiona kata zawierające boki równoległoboku, leży nieskończenie daleko to stwierdzenie z poprzedniego postu też będzie prawdziwe.)
-
- Użytkownik
- Posty: 926
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 274 razy
Największe pole
Jeśli przyjąć założenie że punkty \(\displaystyle{ K}\) i \(\displaystyle{ L}\) leżą w wierzchołkach trapezu: \(\displaystyle{ K=A}\) i \(\displaystyle{ L=D}\) lub \(\displaystyle{ K=B}\) i \(\displaystyle{ L=C}\) wtedy częścią wspólną jest trójkąt.