Suma odległości

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Suma odległości

Post autor: Dario1 »

Wykaż, że suma odległości dowolnego punktu obranego na boku trójkąta równobocznego od pozostałych boków trójkąta jest, dla tego trójkąta, stała.

Proszę o sprawdzenie poniższego dowodu:

Rozważmy trójkąt równoboczny \(\displaystyle{ ABC}\). Niech punkt \(\displaystyle{ D}\) będzie dowolnym punktem na boku \(\displaystyle{ AB}\). Niech \(\displaystyle{ DE}\) będzie odległością od boku \(\displaystyle{ BC}\) i niech \(\displaystyle{ DF}\) będzie odległością od boku \(\displaystyle{ AC}\). Wtedy \(\displaystyle{ |DE|= \frac{|DB| \sqrt{3} }{2}}\) i \(\displaystyle{ |DF|= \frac{|DA| \sqrt{3} }{2}}\). Zatem suma odległości to \(\displaystyle{ |DE|+|DF|=\frac{|DB| \sqrt{3} }{2}+\frac{|DA| \sqrt{3} }{2}= \frac{ \sqrt{3} }{2}\left( |DB|+|DA|\right)= \frac{ \sqrt{3} }{2}|AB|}\). Czyli suma odległości dla danego trójkąta równobocznego jest stała.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Suma odległości

Post autor: SlotaWoj »

Dobrze.
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Suma odległości

Post autor: mint18 »

Jest ok, ale można też zauważyć, że \(\displaystyle{ DE}\) i \(\displaystyle{ DF}\) są wysokościami w trójkątach \(\displaystyle{ DBC}\) i \(\displaystyle{ ADC}\). Załóżmy, że bok trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) ma długość \(\displaystyle{ a}\) oraz wysokość \(\displaystyle{ h}\), mamy więc zależności:

\(\displaystyle{ ah = 2 P_{ABC}=2 P_{DBC}+2 P_{ADC}= a |DE| + a |DF| = a(|DE|+|DF|)}\)
A stąd już \(\displaystyle{ |DE|+|DF| = h = \frac{a \sqrt{3} }{2}}\).
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Suma odległości

Post autor: Dario1 »

no ok, ale skąd wiesz, że \(\displaystyle{ |DE|+|DF| = h}\)?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Suma odległości

Post autor: a4karo »

To jest prawda również gdy punkt leży wewnątrz trójkąta. Wskazówka ; podziel na trzy trójkąty i oblicz sumę ich pół na dwa sposoby
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Suma odległości

Post autor: Dario1 »

Nie rozumiem. Jak to podzielić na 3 trójkąty i obliczyć sumę na 2 sposoby?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Suma odległości

Post autor: SlotaWoj »

a4karo pisze:... gdy punkt leży wewnątrz trójkąta.
Podziel trójkąt na trzy trójkąty i odlicz sumę pól.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Suma odległości

Post autor: bakala12 »

To jest prawda również gdy punkt leży wewnątrz trójkąta. Wskazówka ; podziel na trzy trójkąty i oblicz sumę ich pół na dwa sposoby
O co tu chodzi?
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Suma odległości

Post autor: Medea 2 »

Zapewne o to, że jeżeli oznaczymy te odległości przez \(\displaystyle{ x,y,z}\), to \(\displaystyle{ \textstyle \frac 1 2 (ax + by + cz)}\) oraz \(\displaystyle{ \textstyle \frac 1 2 a h_a}\) są tym samym polem policzonym na dwa sposoby. A że \(\displaystyle{ a = b = c}\), to okazuje się, że suma odległości jest równa wysokości. Argument działa, gdy trójkąt kroimy na trzy części. Łatwo widać, co zmienić, żeby działał też dla dwóch (jak w zadaniu).
Awatar użytkownika
karolex123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 751
Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: somewhere
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 127 razy

Suma odległości

Post autor: karolex123 »

Można bardziej intuicyjnie: niech trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) będzie trójkątem równobocznym i punkt \(\displaystyle{ D}\) będzie punktem leżącym na boku \(\displaystyle{ AB}\). Prowadzimy odległość punktu \(\displaystyle{ D}\) od boku \(\displaystyle{ AC}\) (oznaczymy \(\displaystyle{ DE}\)) oraz odległość od boku \(\displaystyle{ BC}\) (oznaczymy \(\displaystyle{ DF}\)). Teraz budujemy trójkąt równoboczny \(\displaystyle{ ADG}\), przy czym \(\displaystyle{ G \in AC}\). Na koniec prowadzimy wysokość w trójkącie \(\displaystyle{ ADG}\) z wierzchołka \(\displaystyle{ A}\), zauważamy, że jest równa długości odcinka \(\displaystyle{ DE}\) oraz, że ta wysokość w sumie z odległością \(\displaystyle{ DF}\) jest wysokością trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\).
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Suma odległości

Post autor: mint18 »

karolex123, Przyznam, że podoba mi się Twój sposób, i też można skorzystać z niego do pokazania ogólniejszego twierdzenia o którym wspomniał a4karo. Zawsze inny sposób na zadanie
Awatar użytkownika
karolex123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 751
Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: somewhere
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 127 razy

Suma odległości

Post autor: karolex123 »

Oczywiście, tym sposobem można udowodnić twierdzenie ogólniejsze, w literaturze znane chyba jako twierdzenie Vivianiego. Myślę, że ta metoda jest zwyczajnie klarowna
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Suma odległości

Post autor: Medea 2 »

Ale w ten sposób chyba nie pokaże się ogólniejszej wersji twierdzenia, to znaczy dla wielokątów, prawda?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Suma odległości

Post autor: bakala12 »

W ten sposób można pokazać, że ta odległość jest równa \(\displaystyle{ nr}\), gdzie \(\displaystyle{ n}\) liczba boków wielokąta, zaś \(\displaystyle{ r}\) promień okręgu wpisanego. To działa dla dowolnego \(\displaystyle{ n}\)-kąta opisywalnego na okręgu.
ODPOWIEDZ