Odległość między środkami okręgów....

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
asia344
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 4 cze 2007, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Września
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 8 razy

Odległość między środkami okręgów....

Post autor: asia344 »

Odległość między środkami okręgów stycznych zewnętrznie i stycznych do ramion kąta jest równa 10cm. Odległość środka mniejszego okręgu od wierzchołka kąta jest równa 20 cm. Oblicz długości promieni tych okręgów.


Oto link do rysunku podanego w zadaniu:

... tuurf9.png

Barzdo proszę o pomoc w tym zadaniu.
Z góry dzięki!!!
Awatar użytkownika
Plant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
Pomógł: 70 razy

Odległość między środkami okręgów....

Post autor: Plant »


Oznaczmy promień mniejszego okręgu przez r, większego R.
Z tw. Talesa mamy: \(\displaystyle{ \frac{r}{20}=\frac{R}{30}}\), a z treści zadania mamy: \(\displaystyle{ r+R=10 r=10-R}\)
\(\displaystyle{ \frac{r}{20}=\frac{R}{30} \\ \\ 20R=30r \\ \\ 20R=30(10-R) \\ \\ 50R=300 \\ \\ R=6 r=10-6=4}\)
Awatar użytkownika
asia344
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 4 cze 2007, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Września
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 8 razy

Odległość między środkami okręgów....

Post autor: asia344 »

Treraz już rozumiem dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ