chcialbym sie spytac czemy jesli przekątna wynosi 8 cm to bok wynosi 4 pierwiastki z 2
prosze o odpowiedz
pozdrawiam
Drobne pytanie na temat kwadratu
Drobne pytanie na temat kwadratu
dzieki juz czaje
[ Dodano: 26 Czerwca 2007, 13:05 ]
jeszcze jedna drobna prosba, czy moglby ktos napisac pelne obliczenie boku kwadratu majac tylko przekatna 8 cm ?
[ Dodano: 26 Czerwca 2007, 13:05 ]
jeszcze jedna drobna prosba, czy moglby ktos napisac pelne obliczenie boku kwadratu majac tylko przekatna 8 cm ?
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Drobne pytanie na temat kwadratu
a - bok kwadratu
d- przekątna kwadratu
\(\displaystyle{ a^2+a^2=d^2 \\ 2a^2=d^2 \\ a^2=\frac{d^2}{2} \\ a=\sqrt{\frac{d^2}{2}} \\ a=\frac{d}{\sqrt{2}} \\ a=\frac{d\sqrt{2}}{2}}\)
d- przekątna kwadratu
\(\displaystyle{ a^2+a^2=d^2 \\ 2a^2=d^2 \\ a^2=\frac{d^2}{2} \\ a=\sqrt{\frac{d^2}{2}} \\ a=\frac{d}{\sqrt{2}} \\ a=\frac{d\sqrt{2}}{2}}\)