Opisz położenie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Opisz położenie

Post autor: Dario1 »

Opisz położenie dwóch okręgów \(\displaystyle{ o\left( O _{1},r _{1} \right)}\) i \(\displaystyle{ o\left( O _{2},r _{2} \right)}\) w zależności od ich promieni \(\displaystyle{ r _{1},r _{2}}\) i odległości \(\displaystyle{ d=\left|O _{1} O _{2} \right|}\) między ich środkami.
Alef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 27 sie 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 95 razy

Opisz położenie

Post autor: Alef »

I jakie masz przemyślenia w tym temacie?
Ukryta treść:    
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Opisz położenie

Post autor: Dario1 »

No moje przemyślenia są takie:
Jeśli \(\displaystyle{ d>r _{1}+r_{2}}\) to okręgi są rozłączne.
Jeśli \(\displaystyle{ d=r _{1}+r_{2}}\) to okręgi są styczne zewnętrznie.
Jeśli \(\displaystyle{ d<r _{1}+r_{2}}\) i \(\displaystyle{ d>r _{1},d>r_{2}}\) to okręgi przecinają się w 2 punktach.
Jeśli \(\displaystyle{ d=r _{2}-r_{1}>0}\) to okręgi są styczne wewnętrznie.
Jeśli \(\displaystyle{ d<r _{2}-r_{1}}\) rozłączne wewnętrznie.
i jeśli \(\displaystyle{ d=0}\) i \(\displaystyle{ r _{2}=r_{1}}\) to się pokrywają.

Czy wyczerpuje to wszystkie możliwości?
Alef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 27 sie 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 95 razy

Opisz położenie

Post autor: Alef »

Wydaje mi się, że jest ok.
ODPOWIEDZ