znaleźć cosinus kata zawartego miedzy równymi bokami trĂ

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
orbitka_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 2 lut 2007, o 22:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 22 razy

znaleźć cosinus kata zawartego miedzy równymi bokami trĂ

Post autor: orbitka_ »

znaleźć cosinus kata zawartego miedzy równymi bokami trójkata równoramiennego jesli środkowe prowadzone do tych boków sa prostopadłe
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

znaleźć cosinus kata zawartego miedzy równymi bokami trĂ

Post autor: Lady Tilly »

AU
AU

\(\displaystyle{ d=\frac{1}{2}\sqrt{2a^{2}+2b^{2}-b^{2}}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{1}{3}d)^{2}+(\frac{2}{3}d)^{2}=(\frac{1}{2}b)^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{36}(2a^{2}+b^{2})+\frac{1}{9}(2a^{2}+b^{2})=\frac{1}{4}b^{2}}\)
wyznaczasz a i podstawiasz do równania
\(\displaystyle{ a^{2}=2b^{2}-2abcos\alpha}\)
ODPOWIEDZ