Trójkąt ABC

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Trójkąt ABC

Post autor: Dario1 »

Wykaż, że jeśli w trójkącie ABC prawdziwa jest równość \(\displaystyle{ \frac{\cos\left( A\right) }{b}= \frac{\cos\left(B \right)}{a}}\),to trójkąt ABC jest równoramienny.
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Trójkąt ABC

Post autor: macik1423 »

Coś takiego wymyśliłem
z twierdzenia sinusów:

\(\displaystyle{ \frac{b}{\sin (B)}= \frac{a}{\sin (A)}}\)

\(\displaystyle{ \frac{b}{a}= \frac{\sin (B)}{\sin (A)}}\)

\(\displaystyle{ \frac{\cos\left( A\right) }{b}= \frac{\cos\left(B \right)}{a}}\)

\(\displaystyle{ \frac{b}{a}= \frac{\cos (A)}{\cos(B)}}\)

\(\displaystyle{ \frac{\sin (B)}{\sin (A)} = \frac{\cos (A)}{\cos (B)}}\)

\(\displaystyle{ \sin (B) \cdot \cos (B)-\sin (A)\cdot \cos (A)=0}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\sin (2B)- \frac{1}{2}\sin (2A)=0}\)

\(\displaystyle{ \sin (2B)-\sin (2A)=0}\)

\(\displaystyle{ 2\sin \frac{2B-2A}{2}\cdot \cos \frac{2B+2A}{2}=0}\)

\(\displaystyle{ \sin (B-A)\cdot \cos(B+A)=0}\)

\(\displaystyle{ \sin (B-A)=0 \vee \cos (B+A)=0}\)

\(\displaystyle{ B-A=0}\) z pierwszego równania

\(\displaystyle{ B=A}\)

Z drugiego równania wychodzi dokładny kąt.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Trójkąt ABC

Post autor: Dario1 »

Ale coś mi się tu nie zgadza. Weźmy trójkąt prostokątny NIErównoramienny, gdzie: \(\displaystyle{ a=1,b= \sqrt{3}, A=30 stopni, B=60 stopni, C=90}\). Wtedy istotnie będziemy mieli: \(\displaystyle{ \frac{\cos\left( A\right) }{b}= \frac{\cos\left( B\right) }{a}}\), ale trójkąt nie będzie równoramienny. Co wówczas?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Trójkąt ABC

Post autor: bakala12 »

Podałeś kontrprzykład. Teza jest zatem nieprawdziwa.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Trójkąt ABC

Post autor: SlotaWoj »

Tak jakby „układacz” tematu zadania się pomylił i napisał: jest równoramienny zamiast: jest prostokątny.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Trójkąt ABC

Post autor: bakala12 »

Zauważ, że dla trójkąta równoramiennego teza jest niemal oczywista. Wobec tego treść zadania powinna brzmieć:
"Wykaż, że jeżeli ... , to trójkąt jest prostokątny lub równoramienny.
Dowolny trójkąt prostokątny spełnia warunek z zadania.
ODPOWIEDZ