równości dwustosunków

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

równości dwustosunków

Post autor: wielkireturner »

Dwie różne proste przechodzące przez punkt \(\displaystyle{ P}\) przecinają okrąg w punktach odpowiednio \(\displaystyle{ X}\), \(\displaystyle{ Y}\) oraz \(\displaystyle{ Z}\) i \(\displaystyle{ T}\).
Niech \(\displaystyle{ R=XT \cap ZY, Q= ZX \cap TY, K = QR \cap PZ, L=QR \cap PX}\).
Wówczas prawdziwe są równości \(\displaystyle{ (T,Z; K,P) = (Y,X; L,P) = (Z,T; K,P)}\).
\(\displaystyle{ (T,Z; K,P) = (Y,X; L,P)}\) jest oczywiste, ale dlaczego prawdziwe jest \(\displaystyle{ (Y,X; L,P) = (Z,T; K,P)}\)?
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

równości dwustosunków

Post autor: timon92 »

stań w punkcie \(\displaystyle{ R}\) i popatrz na te dwustosunki
ODPOWIEDZ