Równoległobok ma obwód równy 24
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Równoległobok ma obwód równy 24
Równoległobok ma obwód równy \(\displaystyle{ 24}\) a wysokości tego równoległoboku są w stosunku \(\displaystyle{ 5:7}\). Znajdź długości boków równoległoboku.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Równoległobok ma obwód równy 24
Dario1, narysuj równoległobok. Boki oznacz:\(\displaystyle{ a,a, 12-a,12-a}\). Wysokości oznacz \(\displaystyle{ 5x,7x}\). I napisz wzór na pole równoległoboku. Raz z użyciem jednego z boków i jednej z wysokosci opuszczonej na niego i potem drugi raz ten sam wzór na pole tym razem za podstawę weź drugi bok i odpowiednią wysokość. Pola obliczone w ten sposób są sobie równe- to jest jasne. Przyrównaj to wiec i oblicz \(\displaystyle{ a}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Równoległobok ma obwód równy 24
Tak no w ten sposób to wiem, że to można zrobić jednak chciałbym zrobić to z podobieństwa trójkątów bo w takim temacie w książce to jest. Jakieś pomysły?
-
- Użytkownik
- Posty: 1371
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 14 razy
Równoległobok ma obwód równy 24
No zgadza się. Nie zauważyłem podobieństwa trójkątów. Wydawało mi się, że jeśli jedna z wysokości będzie padać na przedłużenie jednego z boków to może trochę psuć, ale to jednak chyba nie ma znaczenia. Dostajemy 2 równania:
\(\displaystyle{ 2x+2y=24}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{y}= \frac{5}{7}}\)
i z tego wszystko wychodzi.
\(\displaystyle{ 2x+2y=24}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{y}= \frac{5}{7}}\)
i z tego wszystko wychodzi.