Jaki warunek muszą spełniać wektory

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Jaki warunek muszą spełniać wektory

Post autor: Dario1 »

Jaki warunek muszą spełniać niezerowe wektory \(\displaystyle{ u}\) i \(\displaystyle{ v}\) aby zachodziła równość:

a)\(\displaystyle{ \left| u+v\right|=\left| u\right| + \left| v\right|}\)
b)\(\displaystyle{ \left| u-v\right|=\left| u\right| - \left| v\right|}\)
c)\(\displaystyle{ \left| u-v\right|=\left|\left| u\right| + \left| v\right|\right|}\)
d)\(\displaystyle{ \left| u+v\right|=\left| u\right| - \left| v\right|}\)

W odpowiedziach dla przykładu a jest ze z tej równości otrzymujemy
\(\displaystyle{ \left( u+v\right) ^{2} =\left( \left| u\right|+\left| v\right| \right) ^{2}}\)
Stąd \(\displaystyle{ 2\left| u\right| \cdot \left| v\right| \cdot \cos \alpha \left( u,v\right) =2\left| u\right| \cdot \left| v\right|}\).

Ale skąd się wzieła ta druga równość i w szczególności ten kosinus. Czy to chodzi o jakiś rzut?
Ostatnio zmieniony 31 maja 2015, o 18:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Jaki warunek muszą spełniać wektory

Post autor: bartek118 »

Nie. Iloczyn skalarny.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Jaki warunek muszą spełniać wektory

Post autor: Dario1 »

a można jakoś po kolei to rozpisać co tu się dzieje? Z tego co patrze to też użyto chyba tw.cosinusów.
ODPOWIEDZ